Nekatere užitne cvetlice, na primer cvetovi lipe ali kamilice, niso le privlačne na pogled in okusne za uživanje, temveč celo branijo organizem pred okužbami in boleznimi. Aranžma iz užitnih cvetlic, čokolade in sadja pa je tudi odlična ideja za darilo. Med pripravo sladic so najbolj priljubljene sladkorne rože, ki jih izdelate tako, da mačehe ali druge nestrupene cvetlice po vrhu le premažete z jajčnim beljakom in sladkorjem, nato pa jih pustite počivati nekaj dni, da se premaz strdi. Sveži cvetni ekstrakt je med drugim tudi sestavina likerjev.

sladkorna_roza.jpg

Kateri cvetovi so užitni?

Če želite jedi prefinjeno okrasiti, so torej užitne cvetlice nepogrešljiv element, poleg tega pa jih v sodobni kuhinji uporabljamo tudi kot zdravo in hranljivo sestavino juh, solat in drugih stranskih jedi. Seznam užitnih cvetlic je obsežen. Užitni so denimo cvetovi zelenjave in sadja, ki ga jemo: s cvetovi čebule lahko polepšate solatni krožnik ali pa uporabite cvetove bučk. Večino užitnih venčnih listov najdete na svojem vrtu, od mačeh, marjetic, vrtnic, španskega bezga, sončnic, vijolic, nageljnov, geranij, gladijol, sladkega graha, detelje in lilij do rožmarina, mete, sivke, ognjiča in drugih zelišč. Kljub temu pa morate biti tudi pazljivi, saj niso vse očarljive rože dejansko primerne za hrano.

roze_za_jesti_1.jpg

Užitne cvetlice za posebne priložnosti

Iz užitnih cvetlic oziroma njihovih cvetov lahko sestavite samostojno dekoracijo (solato) ali pa okrasite jed. Zaradi barvitosti in privlačnosti takšne dekoracije cvetlice uporabljajte za posebne priložnosti, kot so poroke, rojstni dnevi, obletnice poroke in ne nazadnje valentinovo. S cvetovi umetniško okrašen pladenj je videti čudovit, poleg očarljivega dizajna pa so sestavine tudi zdrave. Priporočamo vam, da cvetlice nabirate stran od avtocest in bolj prometnih poti ter industrijskih objektov. Izognite se cvetovom, ki so bili poškropljeni s kemikalijami.