Pozimi lahko tako v okolici njihovega prodajnega salona v Trzinu čistite sneg s snežnimi frezami, v toplejšim mesecih pa kosite travo ali prekopavate gredico s katerim od njihovih vrtnih prekopalnikov. Čeprav drži, da boste napravo spoznali šele po večkratni uporabi, pa so takšni manjši preizkusi neprecenljivi. Za nakup se je namreč težko odločiti zgolj po ogledu naprave in prebiranju pogosto suhoparnih tehničnih podatkov. Pri vrtni kosilnici včasih morda zadoščata že zagon in možnost, da kosilnico zapeljemo in obračamo ter tako dobimo občutek o njeni vodljivosti, pa čeprav sploh ne kosimo. Po naših izkušnjah je namreč pri vrtnih kosilnicah najšibkejši člen pogosto ravno slaba vodljivost, ki je lahko posledica neustreznega ročaja ali drugih slabo razvrščenih elementov. Takšne malenkosti zagrenijo uporabo, zgolj z ogledom kosilnice pa jih je težko odkriti. A odločitev je seveda subjektivna in stranke pri Hondi pogosto šele s preskusom različnih kosilnic spoznavajo, kaj jim zares ustreza.

preizkusite_jih.jpg

Hondine prekopalnike in druge naprave lahko preizkusite na sedežu podjetja v obrtni coni Trzin, za preizkus pa se lahko dogovorite tudi pri katerem od njihovih trgovcev po Sloveniji.

Poznavanje praktične uporabe

Podrobneje smo si pogledali Hondine naprave za košnjo – traktorje in običajne vrtne kosilnice, pri katerih lahko ugotovimo precejšnje razlike že v zmogljivosti in načinu košnje. Zanesljivo izdelanim traktorjem in vrtnim kosilnicam je skupen kakovosten rez trave, zaradi česar se je bolj smiselno osredotočiti na druge prvine. Prestavljanje, način pobiranja ali mulčenja trave, oblika ročaja, zagon, tresljaji, zvok ... vse to vpliva na vtis ki ga pusti kosilnica.

velikostkosisca.jpg

Hondine traktorske kosilnice se razlikujejo po moči motorja in velikosti kosišča.

Zaradi velike ponudbe vrtnih kosilnic je še toliko bolj pomembna možnost resničnega stika z napravo, pri čemer svoje naredi tudi izkušen prodajalec. Pri Hondi vedo, da je strokovnjak s praktičnimi izkušnjami z določeno napravo vreden več kot vsak zapis v katalogu, tako da informacije dobimo iz prve roke, od uporabnika. Hondine traktorske kosilnice so zanesljivi stroji, ki se razlikujejo po moči motorja in širini košnje, tako da lahko hitro najdemo napravo, ki najbolj ustreza našim potrebam. Že nekaj minut vožnje po travi ali zgolj parkirišču pa pokaže vse prednosti hidrostatskega menjalnika in nadpovprečno dobro izdelanega krmiljenja. Traktorji ne slovijo kot najbolj okretne naprave, a kolesa Hondinih traktorjev se lahko res močno zasukajo, zaradi česar je njihov obračalni krog zelo majhen.

skrajenzasuk.jpg

Skrajno zasukana kolesa pomenijo majhen obračalni krog Hondinih traktorjev, kar omogoča prijetno košnjo tudi na razgibanih površinah.

Bistven je čas

Znotraj skupine izdelkov za obdelavo zemlje lahko zasledimo izjemno raznolikost naprav, ki pa v osnovi delujejo po istem načelu. Rezila postopoma rahljajo zemljo, naprave pa se razlikujejo glede na širino obdelave, dodatno opremo, moč in druge podrobnosti. "Načeloma lahko z vsakim prekopalnikom dosežemo isto, a pot je vedno malo drugačna," pravi Iztok Dominko s Honde. Večji in težji prekopalniki naenkrat obdelujejo širšo površino, kompleksnejši sistemi pa olajšajo delo in zmanjšajo obremenitev uporabnika. "Dva naprednejša prekopalnika z dodatnimi kolesi sta bila prvotno razvita za japonski trg, kjer je povprečna starost uporabnika precej visoka. Modela FF300 in FF500 zato združujeta izjemno poenostavljen nadzor in visoke zmogljivosti," pojasni Dominko, medtem ko z eno roko vodi prekopalnik.

vodljivost.jpg

Vodljivost prekopalnika FF500 je zaradi velikih koles izjemna, tresljaji med delom pa minimalni.

Velika kolesa napravi omogočajo stabilnost, saj ne poskakuje in zato le minimalno obremenjuje roke. Dobro postavljeno težišče sili rezila proti tlom, kar še dodatno razbremeni uporabnika, a hkrati ne otežuje transporta po končanem delu. Prekopalnik FF500 ima dve delovni prestavi in tri za transport, zato lahko rečemo, da gre verjetno za najbolj preprosto vodljiv prekopalnik, kar smo jih lahko preizkusili.

petprestav.jpg

Pet prestav na prekopalniku FF500 omogoča, da uporabnik napravo prilagodi svojim sposobnostim in terenu.

Razlike med napravami pojasnjuje Dominko takole: "Vse se vrti okrog časa. Vstopni model prekopalnika bo prav tako zrahljal zemljo kot dražje izvedbe, a porabili bomo več časa in truda. V tem smislu se izdelka razlikujeta samo v tem, koliko časa smo pripravljeni nameniti nekemu opravilu. Tako ne prodajamo več večjih ali manjših, dražjih ali cenejših naprav in podobnega, prodajamo čas.«