Robotski tridimenzionalni tiskalnik na sončni pogon v osnovi uporablja pesek in zemljo za tiskanje oziroma gradnjo arhitekturnih struktur. Čeprav je zamisel še vedno v povojih, predstavlja robotski tiskalnik z imenom Stone Spray (Kamen v razpršilu) velik potencial za tiskanje ekološko prijaznih konstrukcij.

3d_tiskalnik_lahko_natisne_celo_zgradbo_2.jpg

Solarni tiskalnik ustvari objekt iz mešanice zemlje in peska

Robotska naprava na izbranem kraju samem zmeša zemljo s peskom in posebnim vezivom, ki je sestavljeno iz LEED-certificiranih delov, nato pa mešanico razprši na izbrano površino. Ko stroj deluje, se mešanica strdi, posledično pa nastanejo trdne kiparske oblike. Robot je možno nadzorovati z računalnikom, za razliko od drugih tridimenzionalnih tiskalnikov pa je sposoben tiskati v več smereh – tako v vertikalni kot horizontalni ravnini.

3d_tiskalnik_lahko_natisne_celo_zgradbo_3.jpg

Naprava deluje na obnovljivo solarno energijo, do zdaj pa so jo uporabili predvsem za ustvarjanje pohištva, nosilnih zidov in tiskanje poljubnih strukturnih oblik. Inovacijo so razvili študentje arhitekture (Inder Shergill, Anna Kulik in Petr Novikov) na inštitutu za napredno arhitekturo v španski Kataloniji pod vodstvom Jordija Portella, Marte Male Alemany in Miquela Iloverasa. Raziskovalna ekipa upa, da bodo meje digitalne proizvodnje še razširili in našli načine za njihovo množično uporabo.