Določite seznam opravil

Določite seznam vsakodnevnih opravil, ki jih naj opravi vaš otrok. Lahko jih tudi napišite ali narišite na papir in ga obesite v njegovo sobo. Na njem zabeležite vse, kar pričakujete, da stori: si umije zobe, se obleče, pripravi stvari, ki bi jih rad vzel s sabo v vrtec …

Omejite njihovo lastnino

Nekateri otroci se stvarem z lahkoto odpovedo, drugi pa želijo obdržati vse. Recite jim, da lahko obdržijo toliko stvari, kot jih gre v določeno škatlo, na polico ali v predal.

organizing_jan08_138.jpg

Majhni pomočniki

Otroci so zelo ponosni, kadar vam lahko pomagajo, zato jim to omogočite. Naj vam pomagajo pri stvareh, za katere izrazijo zanimanje. Če ste v avtomobilu, naj vam denimo povedo, če kje vidijo prosto parkirno mesto in podobno. Za dobro delo jih nagradite s sladoledom ali drugim priboljškom.

Razvrščanje igrač

Otrok ima nekatere igrače raje kot druge. Naj vam pomaga pri njihovem razvrščanju. Na en kup naj da igrače, s katerimi se nenehno igra, na drugega tiste, ki pridejo na vrsto občasno, na tretjega pa tiste, za katere je že pozabil, da jih ima. Poskusite se dogovoriti, da slednje podarite, druge pa pospravite na njemu dostopno mesto. Naučite ga, da jih mora po igri vedno dati tja, kjer jih je vzel.

Z novim mora nekaj starega stran

Naučite otroka naslednjega pravila – ko dobi novo stvar, mora ena stara stran. Če je še uporabna, jo podarite, kar velja tako za igrače kot obleke. Tako bo malček razumel, da je prostor za stvari omejen, po drugi strani pa bo dobil posluh za dobrodelnost.

Vse ima svoj prostor

Vsaka stvar sodi nekam. Zabojnike ali predale, v katerih so otrokove stvari, označite, tako da bo vedel, kaj kam sodi. Tako bo tudi vedno vedel, kje je kaj spravljeno.

toychaos.jpg

Naučite ga razvrščanja

Otroka naučite razvrščati stvari. Poskusite z igrico. Skupaj daje tri kose različnega sadja in svinčnik. Naj vam pove, katera stvar ne sodi zraven in zakaj.

Pametno nakupovanje

Otroci radi podležejo šarmu oglasov. Naučite se jim reči ne. Tudi če je določena stvar na razprodaji, še ne pomeni, da ste s tem prihranili nekaj denarja, če je v osnovi sploh niste potrebovali. Naučite otroka pametnega ravnanja z denarjem in prostorom.

Seznami

Naj vam otroci pomagajo pri raznih seznamih: nakupovalnih, potovalnih, prazničnih ... Otroci pri tovrstnem opravilu zelo radi sodelujejo in nato s seznama odkljukajo opravljeno. Tako jih boste tudi naučili miselne organizacije.