Izklapljajte naprave iz električnih vtičnic

Če naprav ne uporabljate, jih iztaknite iz električnih vtičnic. Naprave, vtaknjene v električne vtičnice, se namreč napajajo tudi ob nedelovanju.

Izdelki z energijsko nalepko

Ko kupujete belo tehniko ali druge gospodinjske aparate in tehnološke naprave, posezite po tistih z energijsko nalepko.

energy_efficiency.jpg

Ugašajte luči oziroma kupite senzorje gibanja

Če zapustite prostor, ugasnite luč. Če se tega vašim malčkom ne da dopovedati na noben način, kupite senzorje gibanja, ki bodo luč po določenem času v primeru nezaznavanja aktivnosti avtomatično ugasnile. Svetujemo vam tudi nakup stikal za zatemnitev, ob uporabi katerih se bo vaša poraba električne energije opazno zmanjšala.

Varčne sijalke 

Klasične sijalke na žarilno nitko zamenjajte z varčnimi oziroma LED-sijalkami. Prihranili boste pri energiji, pa še dalj časa vam bodo služile kot običajne žarnice. 

Izolacija

Poskrbite za dobro izolacijo svojega doma. Zatesnite vse morebitne odprtine okoli vaših oken in vrat. Tako bo vaš dom pozimi topel, poleti pa prijetno hladen.

bibs_at_firepalce.jpg

Pranje perila

Če želite prihraniti pri pranju perila, vam svetujemo, da ga perete pri nizkih temperaturah. Današnji pralni praški in mehčalci perila so namreč zelo učinkoviti in za svoje delovanje ne potrebujejo vroče vode. Tako boste prihranili pri ogrevanju vode. Poleti perilo sušite zunaj na zraku, namesto v sušilnem stroju.

Termostat

Kupite termostat, ki se ga programirati. Naj s polno zmogljivostjo dela res samo takrat, ko ga zares potrebujete.

Grelnik vode

Zmanjšajte temperaturo na vašem grelniku vode. Večina je namreč nastavljenih na nepotrebno visoko temperaturo.

white_vinyl_double_hung_window_low_e_argon_gas.jpg

Še nekaj nasvetov

Vgradite energijsko učinkovita okna. Ob hladnih dneh zastore na oknih odgrnite in pustite, da prostor ogrejejo sončni žarki. Ponoči jih zastrite. Ob vročih dneh pa s senčili preprečite oziroma omejite sončnim žarkom vstop v vaš dom. Če uporabljate pečico, je ne odpirajte, da bi pogledali, če je jed že pripravljena. Pomagajte si s svetlobo. Če namreč večkrat odprete vrata pečice, se bo jed dalj časa pekla, s tem pa bo tudi poraba energije večja.

Okoli zunanje klimatske naprave ali toplotne črpalke porežite grmičevje in odstranite travo ter listje. Tako boste odstranili vse morebitne prepreke, ki bi ovirale pretok zraka do oziroma iz omenjenih naprav. Peči, klimatske naprave in ostale podobne naprave redno vzdržujte. Menjajte filtre, po priročenih letih uporabe pa jih zamenjajte z novejšimi in bolj energetsko učinkovitimi modeli. Redno pregledujte svoj dom. Ne pozabite pogledati pip in cevi, tudi tistih težko dostopnih. Uhajanje vode namreč lahko vodi v plesen, ki je zelo nevarna za vaše zdravje.