Najprej se morate odločiti, ali je izbrana soba sploh primerna za tak model stropa. Progast strop namreč ni nekaj, kar lahko s pleskanjem ustvarite kjer koli, ker ima močan vizualni učinek. Prepričajte se, da se bo dekor v prostoru ujemal z barvami črt na stropu, saj ne želite pokvariti končne podobe s kombiniranjem neujemajočih se stilov in barvnih odtenkov.

crte_na_stropu_1.jpg

Kam se črte najbolje podajo?

Progast strop se odlično poda v spalnice, podstrešne prostore z nagnjenim stropom, kopalnice, otroške sobe in na hodnik. Zaradi barvitosti in vpadljivosti pa po drugi strani ni preveč dobra izbira za dnevne sobe, kuhinje in jedilnice. Majhen prostor bo namreč v trenutku videti večji, če strop okrasite s črtami, velik prostor pa bo s črtastim stropom videti manjši – z izjemo podstrešnih prostorov!

crte_na_stropu_2.jpg

Izberite barve črt

Premišljeno se odločite za barve, ki jih boste uporabili. Najpogostejša kombinacija so črnobele črte ali črte v belem in pastelnem odtenku. Premislite tudi, koliko različno pobarvanih črt boste združili: največkrat se sicer izmenjujeta dve barvi, lahko pa kombinirate tudi tri ali ne nazadnje štiri različne barve. Odločite se, kje boste s črtami začeli – nekaj črt lahko na primer narišete tudi na zgornji strani stene, čez celo steno ali samo na stropu.

crte_na_stropu_3.jpg

Pazite na debelino črt

Izredno pomembna je tudi debelina črt. Vse je odvisno od učinka, ki ga želite doseči; tanke proge imajo recimo močan vpliv na oči, medtem ko so debelejše črte primernejše za dojenčkovo ali otroško sobo, saj so bolj sproščujoče. Ne glede nato, kakšno debelino izberete, se prepričajte, da so čisto vse črte istih dimenzij oziroma širine. Če črte nanašate z pleskanjem, za razmejitev območij uporabite samolepilni trak.

Več atraktivnih idej, kako s črtami uspešno okrasiti strop, pa si oglejte v naši fotogaleriji.