Mnogi študentje sanjajo, da bi posedali na tehnološko inovativnem počivalniku, medtem ko čakajo na začetek predavanj. Študenti arhitekture iz ameriškega inštituta za tehnologijo MIT so te sanje uresničili s solarnim ležalnikom. Sistem uporablja moč človeškega ravnotežja, interaktivno os in solarni sistem s fotovoltaičnimi celicami za sledenje soncu, ki proizvaja 35 vatov električne energije. Na notranjo stran ležalnika je vgrajena LED-svetlobna veriga, ki pohištvo osvetli v nočnem času.

solarni_lezalnik_2.jpg

Ležalnik z baterijo sledi soncu

Solarni ležalnik poleg tega uporablja tudi baterijo za 12 amperskih ur, v katere se lahko shrani zajeta solarna energija, ki so jo čez dan nabrale sončne celice na vrhnji strani lesenega ležalnika. Zaradi baterije lahko uporabniki svoje prenosne naprave polnijo tudi po sončnem zahodu. Počivalnik v obliki lista oziroma zanke dokazuje, kako je mogoče standardne plošče iz mehkega lesa množično prirediti, da se prilagodijo zemljepisni širini in poti sonca na katerem koli zemljišču.

solarni_lezalnik_3.jpg

To je možno z uporabo parametrično oblikovane programske opreme in avtomatizirano izdelavo z lahkimi robotskimi rokami proizvajalca Kuka. Inovativni ležalnik združuje visokotehnološke in nizkotehnološke strategije oblikovanja: proizvaja energijo in služi kot vrtno pohištvo z zavetjem in senco, pri tem pa sledi poti sonca – ležalnik se vseskozi obrača proti soncu, ne glede na to, kje je postavljen. Počivalnik tako briše meje med užitkom in delom, saj delo na prostem še nikoli ni bilo tako udobno in energijsko varčno.