Slike nam običajno uokvirijo profesionalci. Slike uokvirjajo profesionalni mojstri, ki imajo ustrezno izbiro najrazličnejših materialov za okvirjanje in dobro poznajo pravila uokvirjanja, tako s tehničnega kot tudi z estetskega vidika.

Za fotografije in standardne formate slik lahko kupimo že izdelane okvirje. Je pa res, da veliko domačih mojstrov, ki imajo mizarsko orodje, okvirje rado izdela, saj izdelava okvirja ni težka naloga, daje pa veliko zadovoljstva, da smo naredili nekaj koristnega.

remic_drugi_okvirji.jpg

Poleg okvirjev za slike, ki jih obešamo na stene, poznamo tudi slike v okvirjih, ki jih postavimo na komodo ali nočno omarico. V te damo najljubše slike oziroma spominke, zato jim moramo nameniti posebno pozornost. S spominki pa jih lahko tudi okrasimo. Na okvir nalepimo školjke in polžke ali koščke lesa, ki smo jih nabrali na plaži. Nekaj posebnega so okvirji, oblečeni v svilo oziroma blago. O tem si preberite v nadaljevanju.

Okvir za poročno sliko

Maj je čas za poroke in največ parov se poroči prav v tem mesecu. Izdelava okvirja iz svile za poročno fotografijo bo zato zelo aktualna.

prvaremicokvir.jpg

Kaj potrebujemo:

stoječ okvir, ki ga kupimo, kos bele svile in svilene rožice, škarje,lepilo,podlago iz pene ali flizelin,obrobni trak saten.

Kako delamo?

1. Najprej okvir razstavimo. Tako dobimo štiri dele: okvir, paspartu, steklo in hrbet okvirja.
2. Na kos svile nalepimo samolepilno podložno peno oziroma flizelin (zalikamo), saj se tako blago ne bo nagubalo.
3. Blago ukrojimo po okvirju. Na notranji strani okvirja pustimo 1,5 cm roba. Tega diagonalno prerežemo na vseh štirih vogalih, da ga bomo lahko zalepili na notranjo stran. Na zunanji strani pustimo rob, širok 4 cm – glede na širino okvirja.

pasparturemic.jpg

4. Okvir na zunanji strani premažemo z ustreznim lepilom in pritisnemo blago ob okvir. Nato z lepilom premažemo še notranji del okvirja, toliko, da pokrijemo utor za paspartu.
5. Na okvir sedaj nalepimo ali našijemo okrasne rožice iz blaga.

remictancice.jpg

6. Oblepimo še paspartu. To storimo kar s satenastim trakom. Tako je okvir pripravljen, da vanj vstavimo poročno sliko.

Kaj vse uokvirjamo?

Uokvirjamo fotografije, likovna dela, čipke, gobeline, vezenje, otroške risbe, spominke s potovanj, različne predmete (npr. odtis otroške roke v mavcu), reprodukcije, plakate ali posterje, diplome, certifikate, priznanja.

Pri izbiri okvirja moramo paziti na:

- to, da se stil slike in okvir dopolnjujeta,
- primerno širino letvic, 
- barvno usklajenost okvirja, paspartuja in slike,
- primerno nosilnost slike.

Kdaj uporabiti paspartu?

Paspartu je dekorativni okvir oziroma obroba med sliko in okvirjem. Običajno je iz kartona ali lesa. Paspartu bistveno spremeni končno podobo slike, doseže barvno harmoničnost in poudari detajle ter zaščiti sliko, da se ne sprime s steklom.

Obvezna uporaba je pri fotografijah, risbah, pastelih, da jih ločimo od stekla. S tem preprečimo, da se zalepijo na steklo in se poškodujejo.  Pri grafikah naj ima paspartu spodaj podaljšan razmik, da se poudari podatke o delu. Pri oljnih in akrilnih slikah ter gobelinih uporabljamo leseni paspartu (pri manjših formatih lahko tudi lepenkasti paspartu), sliko pa najprej napnemo na slepi okvir, da se ne zguba.  Akvarel. Če umetnik ni naslikal slike po vsem akvarelnem papirju, pustimo bel rob papirja okoli umetniškega dela viden in ga ne zakrijemo s paspartujem.
Steklo sliko zaščiti Steklo zaščiti sliko pred umazanijo in zunanjimi vplivi. Imamo več vrst stekla: navadno steklo, kaljeno steklo in antirefleksno steklo.
Slike zasteklimo: pri fotografijah, pastelih, risbah, grafikah, akvarelih, manjših plakatih, gobelinih;  za oljne in akrilne slike stekla ne uporabljamo, saj mora slika dihati. Pred uokvirjanjem pastelov te poškropimo s fiksirjem, da preprečimo, da bi prah krede padal na notranji rob paspartuja.  Gobeline je treba zastekliti, saj so izdelani iz volne.

Kaj je kaširanje?

Kaširanje je postopek lepljenja slike ali kakršne koli tiskovine na podlago. Kot podlaga za kaširanje se uporabljajo pene v obliki plošč. Te so lahko samolepilne ali brez lepila.
Kaširamo predvsem plakate, večje fotografije, reprodukcije na papirju, fotopanoje, prezentacije in tiskovine.
Umetniških del praviloma ne kaširamo.