Kuhinja

Začnite s kuhinjo. Najprej opravite z najbolj umazanim delom. Očistite zunanje površine vseh gospodinjskih aparatov in bele tehnike. Obrišite kuhinjske pulte in kuhinjske omarice. Očistite in spolirajte pomivalno korito. Z mokro krpo pobrišite tla.

tips_cleaning_kitchen.jpg

Kopalnica

Naredite domače čistilno sredstvo. Zmešajte pol kisa in pol vode ter zmes vlijte v posodo z razpršilcem. Z mešanico očistite umivalnik, zunanjost stranišča, kad in pipe. Z antibakterijskim sredstvom se lotite čiščenja notranjega dela straniščne školjke, nad trdovratne madeže pa se spravite s sodo bikarbono. Površin, ki se lahko opraskajo, ne čistite z agresivnimi čistili.

Brisanje prahu

Brisanje prahu s pohištva in polic je velika nadloga, vemo. A s tem pohištvo tudi zaščitimo, poleg tega pa tudi izboljšamo kakovost zraka v domu. Odstranite prah. Za to nalogo uporabite mehko, antistatično krpo, ki privlači prašne delce. Če se vam zdi, da je pohištvo izgubilo nekaj prvotnega leska, ga zaščitite s premazom za les.

Sesanje preprog

Preproge posesajte oziroma jih stepite, če jih lahko nesete na prosto. Če boste dobro skrbeli zanje, vam bodo dolgo služile. Morebitne madeže takoj odstranite. Če ne veste, kako očistiti preproge, poglejte na navodila ali pa povprašajte trgovca. Morda lahko manjše kose iz nezahtevnih materialov operete celo v pralnem stroju.

carpet_cleaning_method.jpg

Sesanje drugih talnih površin

Druge talne površine posesajte in odstranite prah in umazanijo, ki sta se nabrala v vsem tednu. Pred sesanjem s tal poberite večje kose umazanije, koščke papirja, gumbe in druge predmete, ki bi lahko pokvarili sesalnik. Poskušajte sesati enakomerno in mirno v prekrivajočih se paralelnih potezah.

Pomivanje tal

Pomivanje tal je eden izmed najcenejših in najučinkovitejših načinov čiščenja. Za boljši rezultat v vodo dodajte nekaj čistila. Čistite v dolgih, prekrivajočih se potezah. Če čistite lesene talne obloge, pazite, da krpa ni preveč mokra. Stoječa voda jih lahko namreč poškoduje.

Posteljnina

Enkrat na teden zamenjajte posteljnino. Da ne boste venomer uporabljali samo dveh prevlek, dajte sveže oprano in zlikano posteljnino na dno kupa. Za boljši učinek rjuhe perite v topli vodi brez belila. Bombažne prevleke, odeje in pregrinjala perite v hladni vodi in se tako izognite krčenju tkanine.

cleaning_house_tips_1.jpg

Vhod

Ko ste počistili v notranjosti, se lotite še zunanjosti. Pometite prostor pred vhodnimi vrati in stepite predpražnik. Zdaj so na vrsti dovoz, veranda in terasa. Pometajte s kvalitetno metlo, sicer boste imeli po dvorišču polno ščetin.