Košnja zelenice in plevela s koso ne onesnažuje narave, ni glasna kot motorne kosilnice, obenem pa je cenejša, saj ne potrebujete dragega goriva, da bi orodje uporabljali. Če ste višji, lahko z enim zamahom pokosite do tri metre širok lok trave, hitro pa je mogoče pokositi tudi neraven in problematičen teren okoli dreves. Pri košnji s koso poskrbite tudi za telesno vadbo, saj krepite mišice, pas in boke.

Kaj je kosa?

Kosa je orodje, sestavljeno iz treh različnih delov: rezila različnih velikosti v obliki polmeseca, daljšega ročaja in dveh krajših ročajev za držanje orodja. Za koso morate najti ustrezno velikost ročaja in rezila glede na svojo telesno višino. Kosec potrebuje drugačno koso na ravnem travniku kakor na strmem pobočju in drugačno za deteljo kot za visoko travo z močnimi bilkami. Dolžina kose je med 40 in 120 centimetrov in je v določenem sorazmerju s kotom, ki ga tvorita kosa in kosišče (retiše). Čim daljša je kosa, tem bolj mora biti ta kot zaprt.

vrtna_kosa.jpg

Kako uporabljati koso?

Čeprav se boste morda želeli naučiti kositi s koso od nekoga, ki jo uspešno uporablja že dlje časa, pa se lahko opravila z malo vaje naučite tudi sami. Koso morate za začetek pravilno držati – trdno primite oba krajša ročaja, sprostite kolena in se rahlo nagnite nazaj. Ko s koso zamahnete, naj bo telo čim bolj sproščeno, oprijem pa močan, da zmanjšate mišično utrujenost in vnetja. Rezilo naj pri zamahu v loku poteka nizko nad tlemi, pazite pa predvsem na to, da pri zamahu zasukate boke.

kosnja_trave_s_koso_2.jpg

Izredno pomembno je, da rezilo kose ohranjate čim bolj ostro in čisto. Kupite posebno držalo, ki si ga namestite okoli pasu, vsebuje pa tudi vodo za vaše oslo (brusilni kamen). Z oslom morate namreč po potrebi z obeh strani nabrusiti rezilo, občasno pa je potrebno tudi klepanje kose – s kladivom je treba  zravnati rezilo na posebnem stolu s kovinsko podlago. Pri tem morate imeti mirno roko in občutek za klepanje. Če boste za orodje dobro skrbeli, ne boste le podaljšali njegove življenjske dobe, temveč tudi preprečili širjenje bolezni rastlin, ki jih lahko prenese skrhano rezilo.