md_299_makita_1.jpg

Kosilnici sta nas iskreno navdušili. Prepričali so nas učinkovito delo in enostavni, a zares uporabni dodatki in praktične rešitve.

Združiti tri načine košnje v eni napravi ni najbolj enostavno, saj mora biti vsak način izveden na najvišji ravni. Prvo Makitino vrtno kosilnico smo preizkušali lani. Šlo je za model s stranskim izmetom, brez nastavka pa je kosilnica delovala kot mulčer. Našo pozornost je zaradi tega najprej pritegnil koš, saj se z Makitinimi koši še nismo spoznali. Takoj smo opazili, da ima koš manjšega modela PLM 4618 na zgornji strani veliko odprtino. Ob namestitvi koša se je ta zakrila z loputo na zadnji strani kosilnice, v katero je vgrajeno okence, s katerim lahko nadzorujemo količino trave v košu. Trden plastični koš, ki je priložen modelu PLM 4618, ima prostornino 60 litrov, tisti pri PLM 5113 pa še pet litrov več. Samo okence nas ni posebno navdušilo, kot zelo praktična pa se je izkazala omenjena odprtina na zgornji strani koša. Pri odstranjevanju in praznjenju koša je zaradi nje dostop močno olajšan, lažje pa preprečimo tudi stresanje trave. Odprtina v bistvu uspešno prevzame vlogo okenca, saj je skozi dvignjeno loputo mogoč pogled v celoten koš. Zares gre za eno boljših rešitev praznjenja koša, pa tudi pri pritrjevanju imamo večji pregled nad zatiči.

md_299_makita_4.jpg

Okence na košu manjšega modela ni najbolj uporabno, odprtina pod pokrovom pa se je izkazala kot ena glavnih prednosti takšnega koša pred drugimi izvedbami.

Manjši proti večjemu

Manjši model je opremljen s številnimi dodatki in novimi rešitvami. Omenili smo kakovosten koš za pobiranje trave z odprtino, ne smemo pozabiti niti na mehanizem za hiter poklop ročaja ali veliko ročico za centralno nastavljanje višine košnje. Pravzaprav gre za eno največjih ročic, kar smo jih videli do sedaj. Kljub temu je ustrezno zaščitena in skrita na notranjo stran sprednjega kolesa, hkrati pa je izjemno praktična.

md_299_makita_3.jpg

Izjemno velika ročica za centralno nastavljanje višine je le ena od praktičnih rešitev na kosilnicah.

Zagon manjše kosilnice je enostaven in ob pomoči črpalke za gorivo smo štiritaktni motor nove kosilnice Briggs&Stratton zagnali že s prvim potegom. Model PLM 5113 črpalke nima, a je sistem za zagon izveden tako dobro, da nam je kljub motorju z večjo prostornino kosilnica vžgala po dveh potegih. Obe kosilnici sta z vsemi dodatki in zanimivimi rešitvami široko uporabni, pri čemer nam je bil manjši model zaradi predstavljenih dodatkov nekoliko bolj zanimiv. Kljub temu da ima manjšo širino reza – ta je 46 cm v primerjavi z 51 cm modela PLM 5113 – bi se zaradi njene uporabnosti tudi na kakšni večji površini odločili za manjši model. Enostavno povedano gre za robustno, zmogljivo in uporabno napravo, ki se lahko sooči z marsičim. Ne smemo pozabiti niti na enostaven transport, saj se ročaj s kvalitetnim mehanizmom zloži v eni potezi, koš je kljub dobri zmogljivosti relativno kratek, na ohišju pa je spredaj vgrajen celo ročaj za lažje prenašanje.

md_299_makita_5.jpg

Makita PLM 5113 je opremljena s tremi prestavami, tako da lahko hitrost košnje do potankosti prilagodimo terenu in uporabniku.

Obnašanje na klancu

Močnejši motor in širša košnja sta morda zares takoj opazni značilnosti modela PLM 5113. A pri košnji pridejo najbolj do izraza tri prestave, s katerimi lahko nadzorujemo hitrost košnje. Ob dodatni ročici za moč je prilagajanje hitrosti glede na teren še bolj dovršeno, saj lahko hitrost kosilnice nastavimo kjer koli med zares počasnim plazenjem in že precej hitro vožnjo. V najvišji prestavi je s polno močjo kosilnica tako hitra, da jo je mogoče dohajati le na zares ravnem terenu. Seveda je bolj zmerno delo varnejše, zagotovo pa edina izbira na površini z več drevesi in podobnim. Pa tudi na klancu, kjer smo ugotovili, da kolesa kosilnice ne zdrsijo hitro, obračanje sicer težke kosilnice ni naporno. 37,7 kilograma težka kosilnica z 51 centimetrov širokim rezom je okretna, kar pomeni, da so pri makiti očitno dobro zadeli razmerje med velikostjo sprednjih in zadnjih koles. Sicer nismo posebni ljubitelji večjih pogonskih koles, a moramo priznati, da sta obe preizkušeni makiti zelo dobro vodljivi tudi na zahtevnejšem terenu. Ročaj kosilnice je preizkušena klasična konstrukcija z manjšo spremembo. Ročica pogona je na desni strani namreč malenkost ukrivljena, tako da ob izklopu pogona druge roke sploh ne premaknemo in je vedno varno v stiku z ročajem.

md_299_makita_7.jpg

Ročaj manjše kosilnice lahko hitro poklopimo z učinkovitim mehanizmom.

Kakovost košnje, pa naj gre za stranski izmet, pobiranje ali mulčenje, je bila pri obeh kosilnicah na pričakovani ravni, ki jo je makita pokazala že na našem prvem preizkusu. Posebnih razlik, ki ne bi izhajale iz različne širine košnje med kosilnicama, v tem pogledu nismo zaznali. Za zares velike površine je pet centimetrov daljši nož več kot dobrodošel, a nas je manjši model z vsemi dodatki in praktičnimi rešitvami močno navdušil. Kadar naletimo na kosilnico, ki bi jo zaradi odličnega občutka med delom uporabili tudi za večje površine, kot jim je sicer namenjena, vemo, da gre za odličen izdelek – in makita je v svojih vrtnih kosilnicah združila vse, kar lahko pričakujemo od vrtne kosilnice. 

md_299_makita_8.jpg

Makita izvaja prodajo prek pooblaščenih prodajno-servisnih partnerjev. Seznam najdete na prenovljeni spletni strani www.makita.si