Mike Schropp se je spomnil, da bi lahko izkoristil odvečno toploto, ki jo oddaja računalnik med delovanjem, za segrevanje zemlje ter kaljenje in rast izbranega zelenja. Do te zanimive ideje je prišel, ker je po duši botanik, v prostem in profesionalnem času pa so njegova strast računalniki. Prebral je več različnih študij in dokumentov iz številnih univerz, na koncu pa je toploto računalnika uporabil kot način za nadzor temperature prsti, v kateri so posajene rastline. Nastala je inovacija, ki jo lahko z malo truda izdela prav vsak.

bio_racunalnik_s_psenicno_travo_3.jpg

Večja količina toplote na vrhu računalnika

Schropp je iz različnih kosov izdelal prilagojen računalniški stolp, za katerega je kot testno sorto uporabil pšenično travo. Ko je našel vse dodatne dele za modifikacijo računalnika, je ustvaril območje za prst in rastline na zgornji strani oziroma na vrhu računalnika. V zgornjem delu računalnika se namreč nabere največ toplote. Zelena trava odlično pomaga ublažiti trde robove računalnika. V notranjost računalnika zraven vrha je mojster namestil centralno procesno enoto, ki je poleg pomanjkanja zraka bistveno prispevala k povišani temperaturi na tem delu.

bio_racunalnik_s_psenicno_travo_2.jpg

Prozorni akril za podstavek in cevi

Na vrhu računalnika je uporabil prozorni akril, iz katerega je naredil vrhnji podstavek za zemljo in akrilne cevi v sredini računalnika, napolnjene z zemljo, ki toploto iz nižjih predelov prenesejo do vrha. Akrilne cevi so izredno priročne tudi za drenažni sistem. V zvezi z regulacijo toplote je ugotovil, da je stalno temperaturo najlažje nadzorovati z nadzorom hitrosti ventilatorjev - tako na izstopnih kot vstopnih ventilatorjih. Z zmanjšanjem hitrosti vrtenja ventilatorjev je povečal temperaturo v računalniku in zato tudi v zemlji. Za vse dodatne dele je porabil manj kot deset evrov.