»Mogoče ima kosilnica tudi črpalkico za bencin, vendar je nisem opazil, ker zelo dobro vžiga. Enkrat potegneš in začneš kositi,« nam je na vprašanje o nekaterih tehničnih podrobnostih razložil lastnik omenjene kosilnice, nekaj več kot sedemdeset let mlad gospod.

stigaata.jpg

Izkušnje lastnika

Če že ni vedel podrobnosti glede črpalkice, pa je toliko bolj pohvalil štiri prestave oziroma vario pogon na štiri stopnje. Pri košnji na ravnem uporablja najvišjo hitrost, pri obkoševanju različnih grmov in dreves pa prestavi v nižjo hitrost. »S tem sistemom sem izjemno zadovoljen, kajti najbolj sem se bal, da kosilnice zaradi prehitrega pogona ne bom mogel dohajati. Tako pa hitrost nastavim načinu dela in sam sebi,« je pohvalil gospod.

stigadvig.jpg

Kosilnica deluje v treh načinih dela: mulčenje, stranski izmet in kot tretji pobiranje trave v veliko košaro. Zaradi praktičnosti uporablja v glavnem le sistem drobljenja trave (mulčenja), je pa posebej poudaril, da je treba travo kositi takrat, ko zraste šele nekaj centimetrov, saj je sicer ostane preveč na trati, kjer se suši. Če pa jo kosite redno in takrat, ko je zrasla le kakšna dva ali tri centimetre, bo košnja opazna le po urejenosti, saj se bodo zdrobljeni deli pokošene trave razporedili po podlagi, če bi kosili višjo, bi na zelenici ostala daljša trava, ki bi se počasi sušila. Koš uporablja le v primerih, ko zaradi odsotnosti več dni ne kosi. Kosilnica je posebno priročna za pobiranje suhega listja, saj ga zdrobi in pobere v koš. Stranskega izmeta ne uporablja.

stigakontejner.jpg

Pri mulčenju je treba vstaviti zaporo oziroma plastično zagozdo, ki preprečuje izmet trave v kanal do koša. Gre za sistem, ki so ga najprej razvili za različne traktorje, je pa zelo dober, saj s pomočjo plastičnega vstavka dosežete, da se trava vrti in drobi le v predelu vrtenja rezalnih oziroma drobilnih nožev.

stigaena.jpg

Tehnični podatki

Ohišje kosilnice stiga turbo 53 4S combi je jekleno in galvansko zaščiteno, nastavitev višine je centralna z eno ročico, kolesa (170/210) pa so uležajena. Hitrost pogona je nastavljiva, kljub temu da večina proizvajalcev kosilnic brez nastavitve hitrosti motorja vedno nastavi hitrost pri košnji na najvišjo stopnjo, pa izkušnje našega sogovornika govorijo o tem, da zadovoljive rezultate košnje dosega s tri četrt hitrosti. Celotna kosilnica je težka 37 kilogramov, kar pomeni, da jo en človek še lahko dvigne. Gospod kosilnico pred vsako sezono servisira na servisu Opara v Domžalah, dodaja pa, da je edina stvar, s katero se ukvarja pri kosilnici, košnja.

stigaodzgoraj.jpg

Širina košnje, ki je dejansko zelo učinkovita, je 51 cm, Stigine stroje pa poganjajo Stigini motorji (medtem ko sta pri kosilnicah drugih proizvajalcev prevladujoča le dva proizvajalca motorjev, in sicer Honda in Briggs & Stratton), v tem primeru RV 65. Skupna ocena gospoda, ki smo ga obiskali, je, da je stiga turbo 53 4S combi več kot odlična in na njegovo kožo ter na kožo njegove trate pisana kosilnica. Priporočena cena stroja je 489 evrov. Še en podatek: Darko Opara, direktor Opare, s.p., priporoča pri štiritaktnih kosilnicah uporabo 100-oktanskega bencina ali posebnega bencina za kosilnice, ki je v tujini že dokaj poznan, pri nas pa ga sicer ni mogoče dobiti.

Akumulatorske škarje

Drug stroj, ki smo ga preizkusili, so škarje za živo mejo SHT 4620 A. Gre za zelo zanimive škarje, tudi glede cene, saj znaša priporočena 169 evrov. Motor je električni, njegova delovna napetost je 20 V, opremljene pa so z 1,5 A močno baterijo (300 Wh). Dolžina rezila je 460 mm, širina med zobmi 16 mm, ročaj pa se enostavno nastavlja s pritiskom na gumb na vrhu ročaja n se ga lahko obrača na pet pozicij. Stroj je težak (lahek) 2,91 kg, je pa zelo dobro uravnotežen, posebej je treba izpostaviti, da sta sprednji in zadnji ročaj dovolj narazen, da delo ni utrudljivo.

zagaena.jpg

Zaradi pozicije rok in zaradi majhne teže. Proizvajalec v svojih podatkih navaja, da baterija zdrži približno 40 minut dela, kar je po naših izkušnjah povsem točno. Je pa vseeno nenavadno, kako lahko baterija velikosti 15 krat 8 krat 2 cm zdrži 40 minut polne obremenitve. Če se ne bi prepričal, ne bi verjel. Poleg tega je zanimiv tudi polnilnik, ki bolj spominja na naveden polnilnik za telefon in tudi približno ni podoben »resnemu« velikemu polnilniku akustrojev. Ampak stvar dobro deluje, s temi akuškarjami boste brez težav obvladovali tudi nekaj deset metrov dolge žive meje, 40-minutna baterija pa ima še eno prednost: ne le to, da je stroj lahek, ampak tudi to, da vam baterija določa počitek na vsakih 40 minut.

stigazagadva.jpg

Skoraj tako, kot bi bili v šoli. Počitek pa pri delu s škarjami vedno prav pride, pa če so še tako lahke. Če upoštevamo ceno, uravnoteženost, majhno težo, delovanje in enostavnost, gre zagotovo za v tem razredu izstopajoč izdelek, zelo primeren za lastnike živih mej ob hišah, ki se ne morejo odločiti med električnimi in bencinskimi škarjami ali najemom vrtnarja. Odgovor je enostaven. Stiga 4620 A.

Več na: http://www.opara.si