Prejšnji teden je humanitarni sklad Billa in Melinde Gates razglasil zmagovalca razpisa za iznajdbo stranišča, ki bo bolj priročno za ljudi iz držav v razvoju, v katerih se prebivalci soočajo s številnimi težavami, kot so pomanjkanje vode, kanalizacijskega sistema in elektrike. Prvo nagrado v višini okoli 80.000 evrov (100.000 ameriških dolarjev) je prejel tehnološki inštitut Caltech iz Kalifornije, in sicer za oblikovanje stranišča na sončne celice, ki hkrati proizvaja vodik in električno energijo.

fundacija_billa_gatesa_podelila_nagrado_za_inovativno_stranisce_1.jpg

Reševanje problema s sanitarijami v državah razvoja

Inovativno stranišče je samostojna enota, ki reciklira vodo in razgrajuje odpadke v uporabno energijo. Izdelano je bilo v prizadevanju po bolj uporabni sanitarni opremi, ki jo bodo lahko uporabljali tudi v državah tretjega sveta, kjer zaradi bolezni, povezanimi s pomanjkanjem sanitarij, vsako leto umre 1,5 milijona otrok, mlajših od petih let. Skoraj 2,6 milijarde prebivalcev po celem svetu namreč nima dostopa do ustreznih, cenovno dostopnih kanalizacijskih sistemov, kar 60 odstotkov sanitarnih odpadkov pa konča v potokih in rekah.

Za večino planeta zahodnjaške straniščne školjke ne pridejo v poštev, saj so današnja stranišča, kot jih poznamo, odvisna od kompleksne kanalizacijske strukture in dostopa do večje količine vode, potrebne za delovanje školjke. Tako si v večini revnejših držav množično prebivalstvo enostavno ne more privoščiti kopalnic in vgradnje straniščnih školjk. Zaradi tega so se v Gatesovi fundaciji odločili za financiranje najboljših na razpis prijavljenih projektov za oblikovanje stranišč, ki uporabljajo malo ali nič vode in so sposobna preoblikovati odpadke v energijo.

fundacija_billa_gatesa_podelila_nagrado_za_inovativno_stranisce_2.jpg

Inovativni mehanizem

Nagrajeno stranišče je izdelala projektna ekipa pod vodstvom Michaela Hoffmanna (na sliki zgoraj). Solarno stranišče uporablja veliko ploščo za pridobivanje energije za elektrokemični reaktor, ki razgrajuje blato in urin v vodikov plin. Le-ta se nato shrani v gorivnih celicah, ki dajejo električno energijo. Stranišče uporablja za spiranje obnovljeno odpadno vodo, ves mehanizem pa je zasnovan tako, da je pokopan v tleh pod pisoarjem oziroma straniščno školjko.