Naj bo preprosto

Če bi morali vedno, ko želite posesati preprogo, na novo sestaviti sesalnik, bi bila tla verjetno precej umazana. Štiriletni otrok, ki mu naročite, naj pospravi celo sobo, lahko to nalogo vidi v isti luči – kot težko nalogo, za katero ne ve, kako naj se je sploh loti. Pospravljanje igrač mu lahko olajšate tako, da označite košare oziroma police, da bo otrok vedel, katera igrača spada kam. Shranite škatle velikih igrač, ki so prevelike za police in košare. Če daste manjše igrače v veliko škatlo, jih bo otrok namreč težje našel, ko se bo želel igrati. Takšna organizacija pa lahko velja tudi za druge stvari, ne le igrače. Čevlje, pokrivala in rokavice naj pospravi v zabojnike, vrhnja oblačila pa obesi.

kids_clean_under_bed.jpg

Delo naj obenem pomeni nagrado

Pospravljanje lahko nagradite z zabavno dejavnostjo. Če bi otroku za nagrado dali še več igrač, bi bilo treba še več pospravljati. Nagrade naj bodo zato bolj v smislu, da preživite skupaj pol ure v parku, dovolite priboljšek v obliki hrane ali pa greste v zavetišče občudovat  kužke – brez obljube, da boste psička vzeli domov! Ali pa tudi! Pohvala je lahko za štiriletnika močna motivacija. Vsakemu je všeč, če drugi prepoznajo in pohvalijo njegove dosežke.

2011_06_29_kidskitchen.jpg

Vključite tekmovanje, da bo bolj zanimivo

Majhni otroci po navadi zaupajo v svoje sposobnosti in z veseljem pokažejo, kaj vse znajo in zmorejo. Spodbudite njihov tekmovalni duh ter čiščenje predstavite kot izziv ali tekmovanje. Dva otroka podobne starosti naj na primer tekmujeta, kateri bo v določenem času pospravil več igrač v škatlo. Tisti, ki zmaga, pa lahko dobi manjšo nagrado. Če imate le enega otroka, poskusite približno oceniti, v kolikšnem času lahko opravi določeno delo ter mu obljubite nagrado glede na količino dela, ki naj bi ga opravil.

6a011571ec93fe970b014e5ff26891970c.jpg

Ne pretiravajte s količino dela

Če so tla v igralnici zakopana pod goro plastičnih vojačkov, ni realno pričakovati, da bo štiriletni otrok, ki hitro izgubi zanimanje, brez pomoči pospravil vse naenkrat. Raje postavite pravilo, da mora otrok pospraviti eno igračo, šele nato lahko vzame drugo. Če mora otrok opraviti le manjše čistilne naloge naenkrat, je večja verjetnost, da bo delo opravil do konca in ne bo obupal.