Zmota 1: vsi izdelki za čiščenje uničujejo bakterije

Razlog, zakaj sploh pospravljamo in čistimo bivalne prostore, je ohranjanje zdravja družinskih članov, saj tako odstranimo večino bakterij in mikroorganizmov, ki lahko načnejo zdravje. Vendar ne opravljajo vsa čistilna sredstva iste naloge, zato nekatera ne uničijo bakterij. Zaradi tega za površine, kjer se kopičijo bakterije, na primer umivalnik in kopalno kad, uporabljajte dezinfekcijsko sredstvo (razkužilo).

Zmota 2: belilo je vse, kar potrebujete

Belilo je sicer dobra in poceni rešitev za dezinfekcijo, vendar je lahko preveč agresivno za nekatere naravne površine, kot je marmor, opozarjajo strokovnjaki. Lahko ga uporabljate za grobe in trpežne podlage, ne pa za občutljivejše materiale.

spray_bottle_tile.jpg

Zmota 3: čistila v razpršilu lahko takoj pobrišete

Vsa sredstva za čiščenje potrebujejo določen čas, da delujejo v stiku s površino, saj le tako uničijo bakterije. Čistila za dezinfekcijo pustite na problematični površini od ene do deset minut, če želite, da opravijo svojo nalogo. Drugače pa se držite navodil proizvajalcev na embalaži.

Zmota 4: naravna sredstva so enako učinkovita kot kemična

Mešanica limoninega soka in kisa je odlična za odstranjevanje umazanije s ploščic, a le delno učinkovita pri uničevanju bakterij. Nerazredčen kis recimo ubije večino bakterij in glivic, ampak ne uniči virusa gripe. Če je nekdo v hiši zbolel, zato zaščitite druge člane s preizkušenim razkužilom. Virusi lahko na površinah preživijo več kot osem ur, zato vsa mesta, ki se jih pogosto dotikate z rokami, za vsak primer razkužite, namesto da jih očistite le z naravnimi sredstvi.

Zmota 5: površina je čista, če dobro diši

Vonji, ki jih za seboj puščajo čistila, prihajajo iz kemikalij in naravnih olj v čistilu ter niso posledica čistoče površine. Ne glede na to, ali izberete dišeče ali sredstvo brez umetnega vonja, bo verjetno čistilo enako. Zato v primeru, da je v družini nekdo z astmo ali drugo alergijo, uporabite sredstva brez vonja.

miti_o_ciscenju.jpg

Zmota 6: oblačila za prihranek energije perite le v hladni vodi

Program za hladno pranje perila sicer res prihrani električno energijo, kljub temu pa je le vroča voda učinkovita pri uničevanju bakterij, plesni, virusov in podobnega. V topli vodi s temperaturo 60 stopinj perite vsaj spodnje perilo, brisače in posteljnino. Po vsakem stiku z umazanim perilom pa si temeljito operite roke.

Zmota 7: pogosto sesanje uničuje preproge

V bistvu je ravno obratno: z rednim sesanjem bodo preproge zdržale dlje. Umazanija in delci peska, ki zaidejo v vlakna preproge, slednja uničujejo, zato boste s pogostim sesanjem odstranili te delce, preden bodo poškodovali tkanino. Sesajte vsaj enkrat na teden, zaradi večje učinkovitosti pa vrečko v sesalniku zamenjajte oziroma izpraznite, ko je šele napol polna.