Izdelava sončne ure je izvrsten družinski projekt, s katerim boste svoje malčke lahko podučili o gibanju sonca iz ure v uro in iz letnega časa v letni čas. Točnost ure boste sicer morali uravnavati vsakih nekaj tednov, a nič za to. Ni nujno, da sončna ura kaže prav vsako uro, lahko jo priredite tako, da kaže čas zajtrka, igre, kosila, počitka, večerje …, odvisno od vaših želja.

Materiali za izdelavo

Za izdelavo sončne ure boste potrebovali: 8 cvetličnih lončkov premera 10 centimetrov, 4 cvetlične lončke premera 25 centimetrov in en cvetlični lonček premera 20 centimetrov. Poleg tega boste potrebovali še: 8 centimetrov visoko bambusovo, leseno ali kovinsko palčko, barve in čopiče ali kredo za pleskanje in označitev cvetličnih lončkov, vlažno zemljo za posaditev cvetlic, trajnice, ki ljubijo sonce, gramoz in uro. Če želite, lahko ogrodje ure tudi zacementirate, za kar boste seveda potrebovali tudi material za izdelavo cementa.

Postopek izdelave

Lončke poslikajte po želji. Na največje lončke narišite številke 9, 12, 3 in 6, najmanjše pa obrnite z glavo navzdol in nanje narišite preostale številke. Če želite, lahko prebarvate tudi palčko.

soncnaura3.jpg

Največje lončke napolnite z vlažno zemljo in vanje zasadite različne trajnice.

soncnaura4.jpg

Pripravite teren za uro. Za to boste potrebovali kvadratni meter prostora. Kot rečeno, ga lahko tudi zacementirate, ni pa to nujno. V srednje velik cvetlični lonček postavite palčko. Okoli nje nasujte gramoz, da bo stala pokonci.

soncnaura2.jpg

Lonček postavite na sredino ure, ob robove pa druge lončke. Pri pravilni nastavitvi časa si pomagajte z uro. Ob polni uri na mesto, kamor pade senca s palčke, postavite lonček z ustrezno številko. Postopek ponovite ob vsaki uri, dokler ne zapolnite vseh številk. Vaša sončna ura je gotova.