Svetila na sončno energijo so idealna za osvetlitev površin, ki ne potrebujejo ogromno svetlobe, kot so vrtovi, dvorišča, dovozi, stopnišča, bazeni itd., namestite pa jih lahko povsod, kjer jh bodo dosegli sončni žarki. Čeprav so nekoliko dražja kot navadne svetilke, pa so na voljo v različnih oblikah in stilih, poleg tega pa je - kot že rečeno - njihovo delovanje popolnoma brezplačno.

Način delovanja

Svetlobni kolektorji podnevi zbirajo sončno energijo in jo shranjujejo v baterije. Čez noč lahko s tako zbrano energijo površino z nizko stopnjo osvetlitve osvetljujemo od dvanajst do petnajst ur.

solar_yard_light.jpg

Solarne svetilke so narejene iz kovinskega ali plastičnega ohišja, na vrhu katerega je pet krat pet centimetrov velika solarna plošča, ki zbira sončno energijo. Vezje v ohišju je sestavljeno iz nekaj tranzistorjev, diode in svetlobnega senzorja, ki zaznava svetlobo okolja. Ko solarna plošča svetlobe ne zazna več, stikalo v vezju sprosti energijo, shranjeno v nikelj-kadmijevi bateriji, in začne napajati majhno LED-žarnico, ki oddaja dovolj bele svetlobe, da se lahko orientiramo po okolici.

Zanesljivost

Zanesljivost tako kot povsod tudi tu igra zelo veliko vlogo. Če za luči ustrezno skrbimo, nam bodo služile mnogo let, saj je njihovo vzdrževanje zelo preprosto. S solarne plošče je treba občasno obrisati prah, ki ga prinese veter, ali blato, ki ga nanesejo avtomobilske pnevmatike ali namakalne naprave, če z lučmi osvetljujemo dovoz ali dvorišče. Paziti je treba tudi, da solarne plošče ne prekrijejo listi, razraslo grmičevje ali trata. Če ste luči zadeli z avtomobilom, kosilnico, snežnim plugom ali žogo, solarno ploščo dobro očistite, nato pa jo znova pritrdite na ohišje in svetilko dajte nazaj na njeno mesto.

solar_deck_lights.jpg

Baterija

Nikelj-kadmijevo baterijo zamenjajte po dveh letih delovanja. Zamenjava ni nič težja od zamenjave v daljinskem upravljalniku.

Sijalka

LED-sijalka bi vam morala služiti okoli 25 let. Zaenkrat je ta še del luči in je ni mogoče zamenjati, ko ne sveti več, v prihodnosti pa bo izvedljivo tudi to. Najverjetneje se bosta povečala tudi moč in čas trajanja osvetlitve. Proizvodni stroški bodo najverjetneje padali, to pa pomeni tudi nižjo ceno.