Za zajem te veličastne energije potrebujemo sprejemnike sončne energije. Za vsakdanjo uporabo so to solarni kolektorji, s katerimi segrevamo sanitarno vodo, lahko pa tudi prostore. Segrevanje vode poleti lahko pomeni kar znaten strošek in pred odločitvijo v investicijo si morate biti na jasnem, koliko boste prihranili. Splošen napotek je, da segrevanje sanitarne vode s sončno energijo prihrani okoli 70 odstotkov tega siceršnjega stroška. Dolgoročno gledano so ploščati solarni kolektorji najbolj zanesljivi, s praktično nič vzdrževanja, le kakšno čiščenje stekla jim koristi, najbolj kakovostni pa imajo tudi 96-odstotni izkoristek sončne energije.

solarni_kol1.jpg

Na samih kolektorjih ni več odzračevanja, saj je za to poskrbljeno kar ob grelniku. Nekateri proizvajalci so vgradnjo razvili tako daleč, da ni potrebna posebna konstrukcija na strehi, temveč odstranijo strešnike in kolektorje pritrdijo kar na strešne letve. Ker se modularno sestavljajo, ni potrebno dvigalo, kar poceni vgradnjo in omogoča razširitev sistema po potrebi. Način vgradnje ne posega v strešno konstrukcijo, le pri prehodu spojnih cevi je potrebna pozornost tesnjenja s strešno folijo. Ker so takšni kolektorji vgrajeni neposredno na strešno konstrukcijo, zaprti z obrobami in kritino, jih gibanje zraka, veter, manj ohlaja in dodatno izboljšuje izkoristek.

Dobro je vedeti, da nikakor ni nujno, da je proizvajalec kolektorjev in zalogovnika vode isto podjetje. Monterji sistema bodo vedeli dva do tri tehnične podatke (premer temperaturnega tipala, njegovo električno upornost in potreben pretok skozi kolektorje), ki zagotavljajo povezljivost. Tako se lahko odločite za solarne kolektorje, ki vam bolj ustrezajo, in grelnik oziroma ogrevalni sistem drugega proizvajalca. Kolektorji, vgrajeni v streho, ne kvarijo videza vaše hiše, ne spreminjajo zunanjih gabaritov in ne zahtevajo gradbenega dovoljenja. Ker gre za vgradnjo v streho in povezavo na ogrevalni sistem, pa izvedbo le prepustimo usposobljenim izvajalcem.