Vrtnarjenje je res zelo prijeten konjiček in kdor se enkrat prične ukvarjati z vrtičkom, bo za vedno ostal njegov oboževalec. Saj vrt ni le prostor za pridelavo zelenjave, temveč tudi za rekreacijo, za počitek in za uživanje v pogledih na rezultate svojega dela. V vrtu navajamo otroke na ljubezen do narave, zaposlimo jih z majhnimi vrtnimi opravili, sami lahko v lončke sejejo različne vrtnine in cvetlice ter opazujejo »čudež narave« od semena do rastline.

Velikost gredice

Za začetek vrtnarjenja najprej potrebujemo površino, ki je lahko velika le 5 m2, biti mora pa osončena, saj bo zelenjava na soncu tudi najbolje rasla. Za štiričlansko družino je primerna površina 15 do 20 m2. Ko izbiramo vrtnine za domači zelenjavni vrt, se odločimo za tiste, ki nam pri vzgoji ne bodo delale preveč težav. Začnemo lahko z osnovnimi, kot so bučke, solata, paradižnik, korenček, redkvica, nizek fižol, vmes posadimo že nekatera zelišča, na primer šetraj, baziliko in peteršilj. Potrebujemo še orodje, organsko gnojilo ali kompost, vodo za zalivanje in delo se lahko začne.

zacetek.jpg

Delo se lahko prične

Zelenjavni vrt najprej prekopljemo, dodamo organsko gnojilo in površino pograbimo. Nato začrtamo gredice in naredimo setveni načrt. Med vrtnine ali ob rob gredic posejemo tudi zelišča za boljši okus in zdravje vrtnin.

semena12.jpg

Razporeditev vrtnin

Ko razvrščamo vrtnine po gredicah, upoštevamo dobre sosede, saj nekatere vrtnine rastejo skupaj bolje kot druge. Tako bomo na sosednjo gredico bučkam dali nizki fižol, poleg njega paradižnik, nato solato in na zadnjo gredico korenček in redkvico. Slednja dva lahko sejemo izmenično v vrstah ali pa pol gredice namenimo korenčku, pol pa redkvici. V vrtu naj rastejo tudi zelišča, ki v mešanih posevkih vplivajo na boljšo rast vrtnin. Med fižol zato posadimo šetraj, poleg paradižnika pa baziliko in peteršilj.

Če so tla dovolj topla, prve setve opravimo že konec marca, večino pa aprila in maja. Ali pa si vzgojimo sadike. Prve posevke prekrijemo z vrtno tkanino, da jih zaščitimo pred mrzlimi pomladnimi dnevi in nočmi, ki se še lahko pojavijo.

pokrivanje.jpg


Med rastjo vrtnine zalivamo, kar je predvsem pomembno v začetku rasti in v daljših obdobjih brez dežja. Zalivamo zgodaj dopoldne ali zvečer. Redno jih moramo tudi pleti in enkrat med rastjo dognojiti.

Več zanimivih nasvetov najdete na: www.semenarna.si