Upoštevajte naslednje nasvete in čim bolj zmanjšajte simptome alergij ter ponovno začnite uživati na svežem zraku. Najprej se seveda vprašajte, na kaj točno ste alergični. Če točno veste, se boste namreč lahko izognili sajenju za vas dražečih rastlin. Obstaja pa velika verjetnost, da ne veste. Morda so cvetlice, morda cvetoča drevesa ali pa kaj drugega – v večini primerov je krivec cvetni prah moških dreves.

Posadite ženska drevesa

Če želite imeti v okolici doma čim manj drevesnega peloda, v vrtnem centru vprašajte za sadike dreves, ki so ženskega spola. Moška drevesa so slabša izbira za alergike, ker proizvajajo cvetni prah in v zrak spustijo več umazanije, kar je verjetno tudi razlog, zakaj so drevesa ženskega spola dražja. Bodite pazljivi, saj nekatera drevesa niso ne moška ne ženska, temveč samooprašna. Če imate na vrtu veliko dreves moškega spola, jih torej nadomestite z ženskimi.

zensko_drevo.jpg

Kdaj se odpraviti ven?

Količina cvetnega prahu v zraku je običajno največja zjutraj. Zaradi tega se izognite jutranjemu odhodu na vrt in raje počakajte do sredine dneva ali poznega popoldneva, ko je peloda v ozračju manj. Spremljajte tudi lokalno vremensko napoved in najnovejše novice o količini cvetnega prahu v zraku. Ko je količina peloda visoka, ne delajte zunaj, temveč urejanje vrta prihranite za dneve z majhno količino cvetnega prahu. Svetujemo vam, da se na delo na vrtu ali sprehod odpravite kmalu po nevihti, saj obilne padavine po navadi sperejo cvetni prah iz ozračja.

lilija_po_dezju.jpg

Zaščitite se

Zdravila za alergije vzemite, preden se odpravite ven − ne čakajte, da vas alergen začne dražiti. Nosite obrazno dihalno masko in tako zmanjšajte izpostavljenost pelodu in drugim dražečim dejavnikom, na roke pa si nataknite zaščitne rokavice. Oblecite majico z dolgimi rokavi, na glavo pa dodajte klobuk, da preprečite dotik cvetnega prahu s kožo. Ko ste delo končali, sezujte čevlje, preden stopite nazaj v hišo. Takoj pojdite pod prho in se temeljito umijte, da sperete pelod s telesa, prav tako si umijte lase. Tako boste preprečili, da cvetni prah z vas preide na posteljnino, pohištvo, preproge in drugam.