Testirali smo Husqvarnin rider R 115B, s katerim smo se namenili v sadovnjak. Ovire so predstavljali drevesa, gredice rož in robniki, svoje pa je dodal še naklon. Husqvarno R 115B poganja 9,5 kW motor znamke Briggs&Stratton, ki je v kombinaciji z velikimi kolesi z globokim profilom dobra popotnica za zmerne naklone. Tank za gorivo z zmogljivostjo sedmih litrov je sedaj pomaknjen neposredno za sedež, tako da je dotakanje goriva še nekoliko olajšano. Model R 115B je sicer eden izmed vstopnih Husqvarninih riderjev, a kljub manjšim dimenzijam je širina košnje še vedno kar 95 cm, kar je le deset centimetrov manj od nekaterih bistveno dražjih naprav. Rider R 115B je kratek, saj v dolžino meri le 229 cm in zato zahteva manj prostora za hrambo, lažji pa je tudi transport.

O tem, kako kompaktno in premišljeno je izdelan preizkušen rider, pove veliko tudi njegova celotna širina, ki je le štiri centimetre večja od širine košnje. Očitno je izkoriščen vsak centimeter širine in kosilna enota BioClip je kot nalašč za takšno sedežno kosilnico. Na husqvarni R 115B so vsi elementi skladni in dajejo vtis skrbno načrtovane celote. Če bi ob preizkušeni rider postavili kakšen večji model, bi sicer opazili njegovo majhnost, a sam po sebi daje vtis popolne usklajenosti. Kakovost izdelave, zmogljivosti in konstrukcija so na ravni večjih naprav, pa tudi sposobnosti na terenu ne zaostajajo bistveno.

Zelo okreten

Zaradi zglobnega krmiljenja je že na prvi pogled jasno, da so Husqvarnini riderji okretne naprave. Obračalni krog v primerjavi z drugimi Husqvarninimi riderji sicer ni najmanjši, a je rider pri obračanju še vedno izjemno okreten. Nov način dela brez težav hitro usvojimo tudi, če smo bili pred tem navajeni kositi zgolj z običajno vrtno kosilnico. Zaradi dobrega pregleda nad kosiščem imamo vedno odličen nadzor nad košnjo. Položaj voznika omogoča neposreden pogled na celotno kosilno enoto, tako da lahko kosimo zelo natančno, le nekaj centimetrov od rož ali drevja. Nizka kosilna enota pred voznikom je praktična tudi za košnjo pod drevesi z nizkimi krošnjami, kar smo opazili ravno na tokratnem preizkusu. Z vrtno kosilnico bi morali med košnjo praktično zlesti pod drevo, z riderjem pa lahko kosimo skoraj meter globoko pod krošnjo, ne da bi nas ovirale veje. Na preizkusu smo kosili na zmernem klancu, na katerem se je rider dobro obnesel. Sicer je R 115B v prvi vrsti namenjen za delo na položnih površinah. Na vlažni travi na klancu kolesa rada zdrsijo in za zahtevnejši teren so primernejši riderji s štirikolesnim pogonom oziroma v skrajnem primeru celo motorna kosa.

Kakovostno mulčenje

Mulčenje z rezili BioClip je odlično tudi, kadar kosimo višjo travo. Zaradi bolj nizke marčevske trave smo na preizkusu kosišče enostavno spustili v najnižji položaj. Namen našega testiranja je bilo predvsem spoznati meje uporabljanega stroja, sicer pa ne priporočamo, da napravo obremenjujete s košnjo previsoke trave. To seveda velja za vse kosilnice, saj jih prevelika količina trave za mulčenje praktično »zaduši«, zaradi česar izgubljajo moč ali celo neprijetno ugašajo. Zaradi hitre in nenaporne košnje z riderjem v primeru previsoke trave priporočamo dvojno košnjo, tako da postopoma pridemo na želeno višino. S tem imamo v mislih predvsem deset dni ali več staro travo, ki nam je na primer zaradi vremena ali odsotnosti še ni uspelo pokositi. Višina košnje se na riderjih nastavlja prek ročice na kosilni enoti, tako da moramo za to sestopiti. Ob vklopljenih nožih se rider ob dvigu s sedeža zaradi varnosti ustavi, če pa z ročico nože postavimo v zgornji položaj, lahko motor v prostem teku varno teče, medtem ko na
stavljamo višino košnje. V petih stopnjah lahko višino nastavimo na od 25 do 75 milimetrov, kar je dovolj tudi za višjo travo.

Rider husqvarna R 115B lahko kljub majhnosti brez težav postavimo ob bok dražjim napravam. Edini dodatek, ki je domena večjih naprav in smo ga pri R 115B pogrešali, je možnost servisnega položaja kosilne enote. V tem položaju je čiščenje nožev namreč zelo poenostavljeno, vendar pa tudi običajni sistem, pri katerem se kosilno enoto izvleče iz ležišča, ni zapleten. Glede na vtis, ki ga je preizkušeni rider pustil na testu, lahko brez slabe vesti zapišemo, da je tudi majhen rider prava izbira za srednje velike površine, pa naj bodo razgibane ali ne. Tudi na velikem ravnem travniku bo zablestel, a njegove prednosti pred traktorjem in vrtno kosilnico se bodo zares pokazale šele pri slalomu med drevesi v sadovnjaku, kjer je rider zagotovo naša prva izbira.