Počasi se daleč pride

Začnite počasi. Za začetek posadite nekaj zelišč. Ne le da bodo rasla skorajda sama od sebe, z njimi bo vaša hrana tako okusna kot še nikoli. Pa še prihranili boste, saj vam jih ne bo več treba kupovati. Kaj torej še čakate? Kupite vrečko s semeni in jih posadite! Za začetek se omejite na najosnovnejša zelišča: peteršilj, baziliko, žajbelj, meto, rožmarin, origano, koper in timijan.

dsc_0134.jpg

Domače gnojilo

Prisegate predvsem na zdravo hrano brez kemičnih škropiv in umetnih gnojil? Svoj vrt pognojite z domačim gnojilom - mešanico jajčnih lupin in kavne usedline. Presenečeni boste nad rezultatom! Ali pa zmešajte kostno moko in domači kompost – če ste slednjega "pridelali sami", še toliko bolje.

Čez planke

Preden se podate v vrtni center, se poskusite spomniti, s katero vrtnino se rad pohvali vaš sosed in katera ga nenehno spravlja ob živce. Če je namreč njemu kot izkušenemu vrtnarju spodletelo pri vzgoji, najverjetneje enaka usoda čaka tudi vas. Nikar se ga ne bojte povprašati za nasvet. Na pomoč vam bodo z veseljem priskočili tudi strokovnjaki v vrtnem centru.

Zima prihaja

Omemba tega letnega časa je v času, ko smo komajda pospravili zimsko garderobo, zagotovo zadnje, kar so jo želite slišati. A ker mati narava ne gleda vedno na koledar (za razliko od zakonitosti trga, ki vedno reagira na ponudbo in povpraševanje), že spomladi poskrbite za ozimnico, da se izognete  kupovanju precenjenih in iz daljnih krajev uvožene povrtnine v zimskem času. Dve ali tri grede zasadite z nekaj povtninami, ki jih je mogoče zamrzniti ali konzervirati. Priporočamo koruzo, korenje, grah, paradižnik, špinačo, bučke in paprike.

flower_garden_wallpaper_1024x768_28272.jpg

Cvetlice

Vemo, rož ne morete dati na krožnik, čeprav so nekatere tudi užitne. Vseeno žrtvujte nekaj novcev tudi zanje. Boste videli, da vam ne bo žal. Še preden se boste zavedli, boste namreč vsako jutro najprej pogledali prav svoj lepo cvetoči grmiček in se v hipu počutili bolje. Z rožami z lastnega vrta boste zagotovo zelo razveselili tudi prijatelja, ki vas je povabil na večerjo, ali pa jih občudovali na mizi v lastni jedilnici.