Pri prilogi Moj dom smo se odločili, da najdemo drugo pot, takšno, pri kateri bo čiščenje oken hitro in učinkovito, hkrati pa tudi manj naporno. Preizkusili smo Kärcherjev set za čiščenje oken WV 50 PLUS, ki obljublja ravno to.

Nemško podjetje Kärcher je pri nas znano predvsem po visokotlačnih čistilnikih, kjer je postalo praktično sinonim za tovrstne naprave. Vendar pa podjetje ponuja izjemno pestro ponudbo čistilnih naprav za najrazličnejše namene – od visokotlačnih čistilnikov, sesalnikov do pometalnikov, parnih čistilnikov in podobnega. Predstavljeni Kärcherjev »okenski sesalnik« ponuja enostavno pot do čistih oken. Ob odpiranju embalaže postane jasno, da čistilnik odlikujeta tudi preprosta uporaba in nadzor. Paket vsebuje osnovno napravo z brisalnikom, pršilnik s krpico iz mikrovlaken in 20 ml koncentrata za čistilo.

karcher1.jpg

Sestavljanje komponent je končano v trenutku

Na čistilnik značilne rumene barve pritrdimo 28-centimetrski brisalnik (možno je dokupiti tudi ožjega za manjša okna), nato pa nas čaka le še polnjenje s priloženim polnilnikom. Pršilnik s krpico iz mikrovlaken je enostaven, a zelo funkcionalen pripomoček, ki med delom odlično dopolnjuje večjega brata. Princip čiščenja s Kärcherjevim čistilnikom je preprost – v levo roko vzamete pršilo s čistilom, ga razpršite po oknih in obrišete s široko krpico. Z rahlim pritiskom na gumb smo zagnali motor čistilnika in z dolgimi potegi posesali vlago z oken. Močan sesalnik posesa praktično vsako kapljico tekočine, kar smo dokazali tudi s preizkusom sesanja v horizontalnem položaju. Po mizi smo polili nekaj vode in jo že v prvem potegu posesali.

Takšna zmogljivost lahke in tihe napravice posledično pomeni nekoliko krajši čas uporabe, ki je ob dveurnem polnjenju približno dvajset minut. V dvajsetih minutah zgolj s krpo in čistilom ne bi opravili veliko, s kärcherjem WV 50 PLUS pa v tem času (kot je navedeno v tehničnih podatkih) očistite 40–60 m2 površine oziroma 10–15 oken. Z okni pa se uporabnost Kärcherjevega čistilnika še ne konča – uporaben je za ploščice v kuhinji in kopalnici, vrata kabine za prhanje, mize, ogledala in vse površine iz podobnih materialov. Dobro se je izkazal tudi pri čiščenju avtomobila, kjer nekaj težav predstavljajo le bolj zaobljene površine, čemur pa se lahko izognemo z nekoliko bolj premišljenim potekom čiščenja.

karcher2.jpg

Brez vsakega stika z umazanijo

Uporabnost naprave je zares široka, vendar smo za zdaj govorili le o njenem performansu na precej čistih oknih, za katere že tako pridno skrbijo domači v hiši, kjer smo Kärcherjev izdelek preizkusili. Zato smo odšli v pravkar zgrajeni blok v Nazarjah, kjer smo našli dobesedno siva okna, ki so se ponudila kot odličen izziv za napravo. Ne glede na že prikazane rezultate smo se tistih oken lotili kar malo nesamozavestno – a ne zaradi dvomov o napravi, temveč zaradi vsega gradbiščnega prahu, ki je prekrival nove steklene površine z obeh strani. Čiščenje smo opravili po običajnem postopku, seveda pa smo za takšno nesnago okensko čistilo, ki je sicer priloženo čistilniku, razpršili nekoliko bolj obilno.

Priloženi koncentrat, ki ga lahko dokupite še v 500 ml pakiranju, je bil razvit namensko za delo s sesalnikom, seveda pa lahko uporabite tudi druga čistila. Treba se je izogibati le bolj agresivnih alkoholnih čistil, ki bi na dolgi rok poškodovala nekatere dele naprave. Čistilnik WV 50 PLUS je na umazanih oknih upravičil sloves svojega proizvajalca in okna očistil, da so se kar zasvetila v prašnem prostoru. Kärcher WV 50 PLUS je torej uporaben tudi za najtežje naloge, čeprav je pri takšnem delu potrebno pogostejše čiščenje nastavka sesalnika in krpice iz mikrovlaken. Sesalnik lahko očistimo že z nekaj vzdolžnimi potegi s krpico, ki jo nato snamemo in operemo pod tekočo vodo ali kar v pralnem stroju. Ker se umazana voda zbira v vgrajeni 100-mililitrski posodici, nimamo nikoli stika z umazanijo. Razen čiščenja krpice iz mikrovlaken se oken, vode ali čistil nikoli ne dotikamo. Tudi umazano vodo enostavno odlijemo skozi stransko luknjo, po potrebi pa lahko ves rezervoar odstranimo in umijemo s čistilom ali toplo vodo.

karcher3.jpg

Odlično kombiniranje dveh pripomočkov

Uporaba dveh pripomočkov naenkrat sploh ni problematična, kot bi lahko najprej pomislili. Okna bi lahko učinkovito očistili oziroma osušili tudi s krpo in sesalnikom, a bi s tem izgubili eno glavnih prednosti kärcherja WV 50 PLUS. Ta je hitro in učinkovito delo brez vsakega stika kože z umazanijo, vlago ali čistili. Ko se boste naslednjič trudili doseči sijoča okna ali ko jih boste pozneje opazovali vsa lisasta, se spomnite na kärcher WV 50 PLUS in mu morda dajte priložnost. Pri nas ga že najdete v nekaterih večjih centrih z opremo za dom.