Marsikdo o sončni elektrarni razmišlja ob gradnji nove hiše, vedno bolj fotonapetostne sisteme nameščajo tudi na starejše objekte. Da je sončnih elektrarn na teh vedno več, zgovorno priča tudi primer z Vrhnike. Investitor se je letos spomladi zaradi ekoloških vplivov sončne elektrarne, finančnih prilivov in bodoče energetske samozadostnosti odločil na starejšo hišo namestiti sončno elektrarno. Za izvajalca je izbral skupino Bisol Group; tudi fotonapetostni moduli in nosilna konstrukcija so proizvodi tega slovenskega proizvajalca. Izvedba projekta je potekala gladko tudi zato, ker se je lastnik odločil 8,6-kilovatni sončni sistem postaviti ''na ključ''.

Najprej ocena primernosti lokacije

Kot pri vseh investicijah v sončne elektrarne so ogledniki najprej ocenili primernost lokacije. Preverili so, da v njeni okolici ni stavb in drugih objektov, ki bi jo senčili in vplivali na njeno delovanje. Ocenili so, da je 55 let stara opečnata kritina v zadovoljivem stanju, zato zamenjava ni bila potrebna. Sončno elektrarno so namestili na tri strešne površine, njihova usmerjenost je jugovzhod in jugozahod, naklon pa približno 40 stopinj.

Na strešne površine so najprej namestili nosilno aluminijasto konstrukcijo s profili Bisol EasyMount 50, ki zagotavlja dolgotrajno vzdržljivost. Konstrukcija omogoča naraven pretok zraka pod moduli in njihovo učinkovito hlajenje. S profili je mogoče določiti tudi nagib in postavitev modulov, zato so na eni od streh naredili tako imenovano »križ« konstrukcijo in module pritrdili podolžno. Želja vsakega investitorja je, da sončna elektrarna brezhibno deluje več desetletij, zato je investitor z Vrhnike za svojo elektrarno izbral elegantne, v celoti črne monokristalne module znamke Bisol. Preverjeno imajo dolgo življenjsko dobo in zanemarljiv indeks upadanja moči. V dvajsetih letih znaša le 0,5 odstotka.

se_bisol_vrhnika_5.jpg

Nosilna konstrukcija daje sončni elektrarni primerno vzdržljivost in omogoča hlajenje modulov.

Moduli, odporni na visoke obremenitve

Marsikoga ob nepričakovanih poletnih nevihtah skrbi vzdržljivost fotonapetostnega sistema. Tako moduli kot druge solarne komponente domačega proizvajalca so odporni na visoke obremenitve. Toča in veter modulov ne poškodujeta, saj sončne celice na sprednji strani varujeta visokokakovostno, 3,2 milimetra debelo kaljeno steklo in hrbtna folija na zadnji strani. Steklo je tanjše in lažje v primerjavi s konkurenčnimi izdelki ter pripomore k manjši obremenitvi strehe med nevihto. Moduli vzdržijo udarce toče s premerom 25 milimetrov, ki padajo pravokotno s hitrostjo 83 kilometrov na uro, in močne sunke vetra tudi do 200 kilometrov na uro. Pri močnih nalivih lahko na streho v trenutku pade ogromna količina dežja, zato so pomembna konstrukcijska rešitev fotonapetostnih modulov znamke Bisol odtočne luknjice v aluminijastem okvirju modula. Te omogočajo hitro odtekanje vode, pozimi pa preprečujejo njeno zadrževanje in zamrzovanje.

Poleg vrhunskih modulov in nosilne konstrukcije so bistvene tudi druge komponente elektrarne, ki morajo biti prav tako kakovostne, razsmerniki z visokim izkoristkom, omarici AC in DC, ločilno-merilno mesto in drug elektroinštalacijski material. Ker je kot večina starejših hiš poslopje imelo elektriko napeljano preko zračnega voda, so zaradi pogojev elektrodistributerja, navedenih v soglasju za priključitev, dovodni glavni električni kabel vkopali v zemljo. Elektrarno so na omrežje priključili konec junija.

Proizvedene elektrike za tri gospodinjstva

Inštalirana sončna elektrarna z močjo 8,6 kilovata bo predvidoma proizvedla 9261 kilovatnih ur električne energije na leto, kar bi ob zmerni porabi zadostovalo tudi za tri slovenska gospodinjstva. Povedano drugače: s to proizvedeno energijo bi lahko v pralnem stroju razreda A pri 40 stopinjah Celzija opravili več kot 22.500 pranj. S to količino energije bi lahko celo leto štirikrat na teden pralo kar 108 slovenskih gospodinjstev. Svoj dolgoročni vpliv elektrarne se kaže tudi v delovanju brez izpustov ogljikovega dioksida ali drugih strupenih snovi. Ta elektrarna bo v 15 letih prihranila več kot 83 milijonov ton ogljikovega dioksida, ki bi ga ob isti proizvodnji energije proizvedli konvencionalni energetski viri.

Električno energijo, ki jo proizvede sončna elektrarna, lahko uporabimo za lastne potrebe ali jo po višji zagotovljeni odkupni ceni oddajamo v električno omrežje, medtem ko elektriko za lastno porabo še naprej kupujemo po nižji tržni ceni. Lahko se odločimo tudi za obratovalno podporo, pri kateri proizvedeno električno energijo lastnik sam prodaja na trgu, od centra za podpore pa na podlagi proizvedenih neto količin prejema izplačilo te podpore. Tako obratovalno podporo kot zagotovljene odkupne cene Republika Slovenija in center za podpore (Borzen) zagotavljata 15 let od podpisa pogodbe. Lastnik elektrarne na Vrhniki je izbral sicer manj pogost način prodaje proizvedene električne energije z obratovalno podporo.

se_bisol_vrhnika_3.jpg

Za nosilno konstrukcijo sončne elektrarne so uporabili vzdržljive aluminijaste profile BISOL EasyMount 50.

Pomembna vzdrževanje in nadzor

Da bo elektrarna na starejši hiši na Vrhniki brezhibno delovala še vrsto let, se je investitor odločil tudi za storitev vzdrževanja in nadzora skupine Bisol Group. V njenem sklopu bo sistem redno servisiran, ob morebitnem izpadu proizvodnje pa bodo napake odpravljene v najkrajšem možnem času. Lastnik bo lahko 24 ur na dan spremljal tako ekološke kot finančne doprinose elektrarne, svoje podatke pa bo lahko v obliki javnega profila delil z drugimi lastniki sončnih elektrarn.

Starost objekta oziroma kritine ob primerni statiki, ohranjenosti ter drugih okoljskih in dejanskih okoliščinah izbrane hiše ali drugega poslopja ni odločilen kriterij za postavitev sončne elektrarne. Investitor se lahko odloči na primerne starejše strešne površine namestiti sončno elektrarno z nosilno konstrukcijo ali pa se ob menjavi kritine odloči tudi za vedno bolj zaželeno integrirano različico sončne elektrarne. Tu fotonapetostni moduli nadomeščajo kritino. Z njimi lahko lastnik nekoliko zmanjša stroške prenove strehe.

Več fotografij si lahko ogledate v naši fotogaleriji.