Dvorišče

Vzemite si dvajset minut in preverite, koliko zlomljenih cvetličnih loncev in druge šare imate na dvorišču, ki bi jo bilo dobro vreči stran. Prosite koga od domačih ali prijateljev, da vam pomaga odpeljati zlomljeno sedežno garnituro in druge predmete. Na dvorišče namestite klop. Tudi če ne boste vsak dan posedali na njej, vas bo že pogled nanjo pomirjal.

stres_klopca.jpg

Predsoba

Predsoba je prva stvar, ki jo vidite, ko vstopite v stanovanje ali hišo, zato je dobro, da v njej ni nereda, ki bi vas spravljal ob živce. Da boste pospravili rokavice, kape in podobne drobnarije s poti, na vrata obesite organizator za copate, kamor jih boste spravili. Za odhodno pošto ali pakete, ki jih morate odposlati, namestite več košar. Poskrbite za to, da bodo vodoravne površine čim manj natrpane, še posebno lepo pa bodo na njih delovale vaze s svežimi rožami.

Kuhinja

Predmete razporedite po pomembnosti, da se ne boste razburjali, ko jih boste iskali. Pripomočke, ki jih ne uporabljate, preprosto zavrzite. Z majhno investicijo kuhinjo polepšajte z novimi, barvitimi kuhinjskimi brisačami. Ne obremenjujte se s papirnim neredom, ki nastane na kuhinjski mizi zaradi mnogih projektov, ki se jih lotevate. Raje se pohvalite, da ste tako aktivni in vzemite papirnato zmedo kot ustvarjalni nered. Prizadevanje za popolnost je namreč pogost vzrok stresa.

stres_pisarna.jpg

Domača pisarna

Najbrž ste že sami opazili, da v prostoru brez nereda mnogo bolje delate, zato sprejmite pospravljanje pisarne kot del običajnih opravil. Zadajte si uresničljive cilje, kot so na primer obdobja po petnajst minut, v katerih boste razvrstili papirje. Med razvrščanjem se lahko zabavate ob poslušanju avdioknjige ali glasbe. Manj papirja pomeni tudi manj nereda, zato se, če je le mogoče, izogibajte tiskanju.

Spalnica

Televizija v spalnici je dvorezen meč. Lahko na vas učinkuje sproščujoče ali pa vam preprečuje, da bi zaspali. Vsekakor se opazujte, kaj vam bolj ustreza, ter ukrepajte. Podobno velja tudi za branje časopisov, revij in knjig. Poskrbite za to, da v spalnici ne boste delali ali plačevali računov. Če vam oblačila na obešalnikih niso všeč, si priskrbite čim več prostora v predalnikih, kamor boste obleke pospravili. Za sobo izberite barvne odtenke, ki vas pomirjajo.

stres_rituali.jpg

Kopalnica

Znebite se zdravil s pretečenim rokom uporabe. Za vse odslužene kozmetične pripomočke, kot so napol prazni šamponi, stare kreme za obraz ali telo in starodavna ličila, se držite pravila "uporabljaj ali zavrzi". Kopalnico opremite z dodatki, kot so svečke, peneča kopel in blazina za kad, ki vas bodo v prijetni kopeli še dodatno sprostili.

Uporabite domače rituale

Vsak dan si vzemite čas za uživanje: branje časopisa na sproščujočem mestu, popoldanski čaj ali penečo se kopel. Vsak dan se tudi spomnite in pokličite enega prijatelja, da obdržite dobre odnose z ljudmi, ki so vam pomembni.