Vrtni prekopalniki in motokultivatorji so praktično najstarejši proizvodni produkti Hondinega programa Power equipment. Pri tako široki izbiri in različnih izvedbah se vsak kupec sooči z vprašanjem, kakšno napravo sploh potrebuje. O takšnih in drugačnih prekopalnikih smo se pozanimali pri Iztoku Dominku, vodji prodaje Hondinega programa Power Equipment pri uvozniku, podjetju AS Domžale Moto center, d.o.o., iz Trzina.

Bogat izbor

Pojasnil je, da v njihovi ponudbi najdemo naprave, ki so namenjene delu na manjših vrtovih, in tudi takšne, s katerimi se lahko lotimo pravega polja: »Izbira stroja mora biti absolutno podrejena našim potrebam; mnogokrat imajo stranke ob prihodu v našo prodajalno ogledano določeno napravo, ki pa je za njihove potrebe prezahtevna ali prevelika. Takrat argumentirano razložimo, zakaj bi bila za njih manjša naprava primernejša, skoraj vedno pa je razlog večja okretnost in lažje rokovanje.« Kot nekakšen »osnovni« prekopalnik bi lahko opisali modele brez stranskih koles, ki imajo le spredaj nameščeno manjše kolo za lažji transport. Med delom se to prestavi v zgornji položaj, globino pa se nastavlja z zadnjim vodilom v obliki železne palice. Da prekopalnik sploh zagrize v globino, mora biti naprava relativno težka, in razen najmanjših modelov (ki so praktično prenosni) vsi prekopalniki tehtajo več kot petdeset kilogramov. V primeru naprav brez stranskih koles to pomeni težji transport, a pri delu na sklenjenih površinah so naravnost odlični. Hondine prekopalnike brez stranskih koles priporočamo za obdelavo srednje velikih in večjih površin, za posamezne gredice pa je bolj primeren kateri izmed modelov s stranskimi kolesi. Ker lahko rezila odstranimo in širino obdelave zmanjšamo, so takšni stroji odlični tudi za prekopavanje zemlje med vrstami, s čimer odstranimo plevel in drugo rastje brez uporabe kemičnih sredstev. Na takšne naprave je že možno pripeti nekatere priključke, na primer osipalni plug. Spekter uporabe se s tem razširi, a pravo večfunkcionalnost predstavljajo druge Hondine naprave.

md_296_honda_3.jpg

Manjši prekopalniki so dobesedno prenosni. Iztok Dominko ima v rokah model F220 GE, ki tehta 32 kilogramov.

Uporaba priključkov

Če iščemo napravo, s katero bomo učinkovito lahko opravljali številne naloge, moramo pogledati za dvema modeloma Hondinih motokultivatorjev, F560 in F720, ki ju prepoznamo po širokih gumijastih kolesih. Njuna osnovna naloga je še vedno rahljanje zemlje z oranjem ali prekopavanjem, Honda pa za takšne stroje poleg pluga in prekopalnika ponuja tudi kosilnico, kultivator za rahljanje zemlje, plug za oranje, prikolico in snežno frezo. Dodatki niso poceni, a svojo ceno upravičijo z zmogljivostjo, z izkušnjami in znanjem pa to postane prava profesionalna naprava. Iztok Dominko je opozoril zgolj na specifično uporabnost snežne freze: »Motokultivatorji imajo visoko težišče in tudi najtežje stroje pri frezanju snega sili navzgor. Pri čiščenju snega se moramo precej potruditi, zaradi njihove okornosti pa so bolj uporabni na kakšnem daljšem dovozu ali poti. Za razgibano površino takšen način dela ni primeren, takrat so brez pomislekov najboljša izbira naše namenske snežne freze.«

md_296_honda_4.jpg

Hondino ponudbo si lahko ogledate tudi na spletni strani www.honda-as.com

Novosti na trgu

Med prekopalniki pa zagotovo izstopata dva novejša modela, to sta FF300 in FF500. Spadata v najvišji razred motokultivatorjev, od drugih modelov pa se bistveno razlikujeta tudi po načinu dela. Njuna posebnost je namreč dvojno vrtenje rezil, saj se zunanja vrtijo naprej, notranja pa nazaj. Na vrtu se ta inovativni sistem prekopavanja kaže kot gladko kopanje z izjemno nizkimi vibracijami. Za prekopalnike na splošno ne velja, da so posebno nežni stroji. Za delo z njimi je potrebne nekaj moči, saj so to ne nazadnje težke naprave, ki so sposobne zbito zemljo v kratkem času spremeniti v mehko površino. FF300 in FF500 predstavljata pravo nasprotje – minimalne vibracije, zgolj nežno gibanje stroja med delom in lahkotno manevriranje so razlogi, ki uporabo kultivatorjev približajo tudi fizično manj zmogljivim uporabnikom. Izjemno nas je presenetilo tudi obnašanje naprav na trdi podlagi, ko moramo prekopalnik na primer šele pripeljati do vrta. Lahkotnost gibanja je celo bolj izrazita kot pri kosilnicah, saj je zaradi velikih pogonskih koles in vrtljivega manjšega kolesa enoročen nadzor neverjetno enostaven.

md_296_honda_5.jpg

Rezila tudi zbito zemljo s postopno obdelavo spremenijo v gredico.

Preizkus pred nakupom 

V Hondinem salonu v Trzinu lahko od minulega leta naprej vse prekopalnike, za katere Honda jamči tri leta garancije, tudi preizkusite. Na bližnji gredici so namreč uredili manjši testni poligon, kakršnega naj bi v prihodnosti pripravili tudi pri svojih pooblaščenih prodajalcih. Za konec še razjasnitev enega pogostih dvomov kupcev, ki razmišljajo o nakupu prekopalnika. Nekatere stranke namreč skrbi, da je motokultivator uporaben zgolj za spomladansko pripravo vrtne površine, a to še zdaleč ne drži. S prekopalniki največkrat res rahljamo zemljo, a uporabljamo jih tudi za okopavanje vrst na njivah, zračenje trave, z njimi pa obdelujejo celo večje kompostnike. Ali kot je povedal Iztok Dominko: »Razloge za uporabo motornega prekopalnika vam naštejem za vsak letni čas!«