Popravite uhajanje zraka

Skozi izpušni ventilator zraven štedilnika ali pomivalnega stroja pogosto uhaja zrak, tudi kadar naprave niso v uporabi. Zaradi tega vam priporočamo, da na ventilatorje namestite ustrezne pokrove, ki bodo preprečili uhajanje zraka. Odločite se lahko za takšne pokrove z magneti, saj jih je izredno enostavno pritrditi ali odstraniti in zamenjati.

Kuhinjske aparate redno čistite

Vse kuhinjske aparate redno ohranjajte čiste, saj jim boste s tem podaljšali življenjsko dobo in izboljšali njihovo učinkovitost. Če jih ne čistite dovolj pogosto, se lahko na napravah nabere dim. Ogrevanje takšne naprave, na primer pečice, bo zahtevalo več energije, kot bi je porabili za delovanje povsem očiščene pečice brez zamaščenih madežev.

ciscenje_pecice.jpg

Kupite energijsko varčno tehniko

Starejši kuhinjski aparati porabijo veliko več energije kot novejši modeli, zato jih zamenjajte z novimi in dolgoročno prihranite. Recimo sodobni elektronski sistemi za vžig v kuhinji so dandanes priključeni na pečice, kar omogoča, da pečica porabi do 30 odstotkov manj energije v primerjavi s starejšimi modeli. Čeprav morda energijsko varčne naprave stanejo več, ko jih kupite, se bo vložek v daljšem časovnem obdobju povrnil.

Aparate pravočasno ugasnite in izključite

Kuhinjsko napo ugasnite najkasneje v roku 20 minut, zatem ko ste nehali kuhati. Tako po uporabi ugasnite in izklopite iz električne vtičnice vse manjše in večje aparate. Štedilnik lahko denimo ugasnete že nekaj minut prej, preden končate s kuhanjem, saj se bo kuhalna plošča ohladila počasi. Pomivalni stroji porabijo največ energije. Stroške pa lahko zmanjšate, če ustavite in ne uporabljate procesa sušenja. Posodo in pribor namesto tega raje takoj po končanem pranju zložite iz stroja in jih posušite na zraku.

jemanje_posode_iz_pomivalnega_stroja_b.jpg

Uporabljajte manjše naprave

Manjši aparati porabijo manj energije kot večji. Namesto da hrano pogrejete v pečici, za to uporabite manjši opekač kruha, električni kuhalnik ali električni lonec za počasno kuhanje. Omislite si lahko tudi praktični mini hladilnik, ki je odlična rešitev za majhne prostore. Stare in potratne električne naprave pa na koncu reciklirajte.