Predpriprava perila

Madeže perila boste najlažje odstranili z ustreznim čistilnim sredstvom in zobno krtačko z mehkimi ščetinami. Za grah veliko količino čistila nanesite na madež in s ščetko nežno podrgnite po tkanini. Pustite delovati od 10 do 15 minut, nato pa perilo operite kot običajno. Preden čistilo nanesete na madež, preverite, da to ne bo razbarvalo vašega oblačila. Na neizpostavljen del tkanine z bombažno vato nanesite malo čistilnega sredstva in opazujte reakcijo.

dsc_0287.jpg

Če ste umazali hlače, pa perila še nekaj dni ne nameravate prati, ga zavozlajte. Tako boste vedeli, da pred običajnim pranjem potrebuje še posebno nego.

Da bo belo ostalo belo

Bele tkanine morate prati ločeno od barvnih, če želite, da bodo zadržale svojo bleščeče belo podobo. Bela oblačila perite v topli do vroči vodi z ustrezno količino pralnega sredstva. Uporabo klorovega belilnega sredstva omejite na minimum, saj ta lahko uniči belilo v tkanini in bo zato ta postala rumenkasta.

Krčenje

Do krčenja perila v večini primerov pride v zadnji fazi postopka sušenja. Če se želite temu izogniti, perilo perite na nežnih obratih in ga sušite počasi na nizki ali srednje visoki temperaturi, dokler ni samo še vlažno. Nato ga vzemite iz stroja in ga do konca posušite na zraku. Na ta način bodo morda določene tkanine (še posebno naravne, kot je bombaž) nekoliko bolj trde, a to se da odpraviti z likanjem ali sušenjem izključno na zraku. Mečkanje perila boste preprečili, če boste na sušilcu uporabili funkcijo ohlajevanja.

Najpogostejše napake

Najpogostejše napake, ki jih delajo ljudje pri pranju, so, da preveč napolnijo stroj in da uporabljajo preveč čistilnega sredstva ter mehčalca.

article_new_ehow_images_a06_s0_6q_compare_portable_washing_machines_800x800.jpg

Če stroj preveč napolnite, se oblačila ne bodo dovolj dobro umila in sprala. Več čistilnega sredstva ne pomeni bolj čistega perila. Nesprano čistilo bo ostalo na vaših oblačilih in ta zato ne bodo mogla dihati. V oblačilih, ki lahko dihajo, denimo tistih iz bombaža, vam bo veliko hladneje, poleg tega pa bodo vpila tudi vlago z vašega telesa. Vsi imamo radi mehka oblačila, a kadar uporabite preveč mehčalca, lahko ta na oblačilih pusti mastne madeže. Zaradi tega bodo oblačila delovala sluzasto, zmanjšala pa se bo tudi njihova zmožnost absorbcije vode.