Kar poglejte primer: Sosedi iz bloka sta skupaj prišli v vrtnarijo in se odločili za enake rastline. Družno sta jih posadili v korita z vodno rezervo. Uporabili sta enak substrat. Nato so se poti njunih rastlin razšle, a le za kak meter – toliko namreč loči eno stanovanje od drugega. Sosedi sta staknili glave in sklenili, da bosta zanje skrbeli na enak, preizkušen način. Za rastline sta skrbeli povsem vzorno, med klepetom sta se vedno sklanjali čez korita in čistili odcvetele cvetove. Hkrati sta opazili listne uši in jih uspešno zatrli. A na koncu, ko je bil čas za cvetenje se je eni prikradla žalost na oči. Energija, s katero je pristopala do rastline je pustila svojo sled. Cvetje ni namreč le dekoracija, ampak živo bitje, ki nas s svojo podobo in vibracijo spremlja skozi življenje in kot takšno potrebuje harmoničen odnos.

Abeceda gojenja

Izbira sezonskih rastlin je lahko lepo ali pa tudi hudo stresno opravilo. Roko na srce – ni preprosto krmariti med množico najlepših cvetk, ki jih občudujemo v revijah, katalogih in knjigah. K sreči novosti v zadnjem času ni tako veliko kot pred desetletjem. S številnimi rastlinami smo doživeli razočaranja, tako da smo iz sezone v sezono previdnejši.

Katere rastline so torej primerne za zasaditve? Čisto preprosto – prav vse, ki nam jih uspe obvladati. To pomeni, da zmoremo ustreči zahtevam rastlin. Če nam kronično primanjkuje časa, so take zasaditve popolnoma drugačne kot pri predanih ljubiteljih, ki se vse dni sučejo okrog svojih cvetočih prijateljic. Pred načrtovanjem zasaditve se tudi iskreno vprašajmo, kdo bo skrbel za rastline med dopustom. Osnova vsake pametne zasaditve rastlin iz zbirke jeklenih – pelargonija, begonija, zmajeva krila, dipladenija in koralna fuksija. Če ne prisegamo na rdečo barvo, se odpira še več možnosti.

notranjarozce.jpg

Za zelo vroče

Poletja so iz leta v leto bolj nepredvidljiva. Danes se, oblečeni v topla oblačila, jezimo nad deževnim in hladnim vremenom, jutri v vročem dnevu, že iščemo senco. Poglejmo rastline – te so obsojene na prostor, ki jim ga namenimo. Kaj lahko storijo? Za začetek ovenijo. Po oblačnih dnevih niso vajene hude pripeke, zato jim sonce opeče liste, popke in cvetove. A v množici sezonskega cvetja zlahka najdemo trpežne, ki brez večjih težav preživijo spremembe in tudi najbolj vroče dni.

Sukulentne rastline po svoji trdoživosti sodijo v sam vrh. Če jih posadimo v zanimivo posodo, so lahko izjemno dekorativne in prav nič ne zaostajajo za cvetočimi sezonskimi rastlinami. Ne pozabimo, da so prav tako trpežne zlata zajčja deteljica, okrasne trave, agelonija, cigaretka, miška, viseča plemenka, viseči slak, sončne fuksije…

Vetrič, veter, neurje

Kjer veter brije okrog vogalov, naj bodo vsa korita – tako težka glinena kot lažja plastična, dobro nameščena. Na okenskih policah jih pred padcem zavarujemo na različne načine. Na starejše hiše se najlepše podajo varovala, narejena iz lesenih deščic. Pri novejših hišah pa večkrat opazimo snemljiva varovala, ki jih z vijakom pritrdimo za rob okenske police. Njihova dobra lastnost je, da pri montaži ni treba navrtati stene. Verjetno veste, kakšne težave se lahko pojavijo ob namestitvi plastičnih korit v dolgo dekorativno leseno korito. To je pogosto preozko, lahko pa tudi preširoko, tako da korita plešejo. Če spodnja deska ni montirana vodoravna, se korita nagibajo navzven. Zato pri mizarju naročite nove ali ob popravilu stare ograje vedno prinesemo korito z vodno rezervo, kajti le tako bo njegov izdelek narejen po meri.

Nekatere rastline so izjemno lomljive. Med njimi je tudi zelo priljubljene bršljanovke z enojnimi cvetovi, begonije zmajevega krila, gomoljne begonije in okrasne koprive. Zaradi krhkih poganjkov jih veter zelo poškoduje. Na splošno pa velja, da so najbolj na udaru pri vetru višje rastline ter tiste z večjimi listi in cvetovi. Pa ne pozabimo, da so naše cvetice ob vetru zelo žejne.

Povzeto po knjigi Cvetoče okrasje, Ruth Podgornik Reš, Mladinska knjiga