Ruthanne Miller, ki sicer dela kot odvetnica v New Yorku, že leta izdeluje cvetlične aranžmaje. Preberite si njene nasvete in se prepustite ustvarjalnosti.

Kupovanje rož

Poiščite cvetlico, ki vam je najbolj všeč, se sprehodite po cvetličarni ter postopno dodajajte druge rože, tako da imate na koncu šopek. Poskusite samo s krajšimi cvetlicami ali pa kombinirajte dolge in kratke. Kupujte predvsem sezonske rastline. Sveže rože lahko pogosto najdete tudi na tržnici. Med kupovanjem se prepustite navdihu.

buying_flowers_in_trastevere_rtp.jpg

Vaze napolnite še z drugimi okrasi

Na dno steklene vaze lahko položite kamenčke, frnikole, steklene ali porcelanaste kroglice, školjke … Uporabite lahko tudi limone – bodisi cele bodisi narezane. Zanimive vaze najdete na nepričakovanih mestih, kot so garažne razprodaje ali tovarniške trgovine. Stare vaze iz barvnega stekla ali porcelana imajo značaj in jih lahko dobite po precej ugodni ceni. V prostor vnesete nekaj šarma tudi tako, da kot vaze uporabite vrče ali čajnike.

Velikost in količina

Lihe številke so po navadi dobra izbira. Vaze, ki imajo majhne odprtine, so videti lepe tudi z le nekaj cvetlicami. Manj rož potrebujete tudi, če so na dnu vaze kamenčki ali podobni dodatki, saj ti prav tako zapolnijo prostor. Če po jedilni mizi razporedite serijo nizkih vaz, bodo lahko vsi uživali v lepoti cvetov. Za središče mize naj bodo cvetlice nižje.

96950_max.jpg

Barva

Začnite z rožo, ki vam je najbolj všeč, ter druge prilagodite njej. Barvna shema naj se ujema z vazo, krožniki in dekorjem. Podobne barve - kot so na primer rdeča, marelična, rožnata, breskvasta in vijolična - se po navadi lepo dopolnjujejo. Lahko pa poskusite tudi s kontrasti – rumene cvetove srhkodlakave rudbekije (Rudbeckia hirta) ali maka lahko dopolnite z modrimi ali vijoličnimi cvetlicami.

Aranžiranje

Aranžmaje lahko pri dnu lepo zapolnite s hortenzijami. Ni nujno, da dekoracijo dopolnite še z zelenjem. Kombinirajte različne teksture. V aranžma lahko vključite tudi različne vejice. Rastline, kot je grenkoslad, lahko še sami posadite, da jih boste imeli vedno na voljo. Jeseni pojdite ven in naberite nekaj vejic s pisanimi listi. Prijetno jesensko vzdušje lahko pričarate tudi z mačicami ali posušenimi hortenzijami.

yellowfieldgirl.jpg

Kje lahko poiščete ideje?

Ko opazite lep cvetlični aranžma, ga fotografirajte. Bodite pozorni na cvetje v restavracijah ali hotelskih vežah ter tudi pri najljubšem cvetličarju. Lepe dekoracije lahko najdete tudi v revijah ali na internetu.

Pomagajte rožam, da bodo dlje zdržale

Vodo zamenjajte vsak dan ali na dva dni. Stebla odrežite pod kotom. Pri kupovanju rož pazite, da so sveže. S stebla potrgajte liste, da ne bodo oveneli.

argmt13.jpg

In zadnji nasvet, ki ga ponuja Ruthanne Miller? Najpomembnejše je, da se zabavate. Na aranžiranje rož glejte kot na pustolovščino. Lahko greste po lažji poti in cvetlice preprosto kupite pri cvetličarju, ali pa začnete od začetka in posadite lastne rože, na primer tulipane, narcise ali hortenzije, ki bodo polepšale vaš vrt, hkrati pa predstavljale neizčrpen vir navdiha za vedno nove aranžmaje.

Če vas zanima, kako so nasveti Ruthanne Miller videti v praksi, pa si oglejte našo fotogalerijo.