Kuhanje za izbirčnega jedca vam najverjetneje vzame veliko več časa, saj morate na koncu pripravljati dva različna obroka in se vsak dan boriti, da bo pojedel vse na krožniku. Vendar pa lahko upoštevate spodnje nasvete in taktično prepričate izbirčnega jedca, da bo začel preizkušati nove jedi.

Otroku ponudite eno alternativno možnost

Veliko mater se pogosto vsak dan bori s svojimi otroki in jih skuša prepričati, da poskusijo še kaj drugega kot le belo hrano, kot so testenine, beli kruh, sir in piščančje meso. Če spadate v to kategorijo, vam svetujemo, da otroku razložite, da na svetu obstaja veliko krajev, kjer imajo otroci le eno možnost za večerjo, če jo sploh imajo, in so izredno hvaležni za kakršen koli obrok. Otroku razložite in mu dovolite, da ima eno možnost izbire: namesto pripravljene večerje ali kosila lahko poje na primer banano. Čeprav ima morda malček ali najstnik rad banane, bo verjetno kmalu začel jesti vaše jedi.

picky_eater1_1.jpg

Razširite ponudbo jedi: različni načini za pripravo istih jedi

Poleg tega razmislite tudi o spremembi vašega načina kuhanja. Razširite svojo ponudbo in običajne jedi poskušajte pripraviti na bolj neobičajen način. Pogosto je namreč glavni razlog, da nekdo ne mara določene hrane, tekstura sestavin. Zaradi tega se poigrajte z različnimi načini priprave jedi in denimo zelenjavo enkrat skuhajte, drugih pa jo narežite svežo in iz koščkov sestavite atraktivne motive in okraske. Če izbirčnež ne mara gob, lahko gobe na fino narežete in jih pomešate med ostale sestavine, tako da ne bodo prišle toliko do izraza.

izbircni_jedec_3.jpg

Najmlajše vključite v proces priprave hrane

Hkrati boste izbirčnega jedca hitreje prepričali, da preizkusi nove reči, če ga vključite v proces kuhanja. V roke mu položite skledo in pustite, da nekaj stori čisto sam. Če bo otrok ali vaš malo starejši partner aktivno vključen v pripravo jedi, boste naredili veliko razliko. Priporočamo vam tudi, da na vrtu posadite svežo zelenjavo, ki jo otroku predstavite, saj jo bo morda zatem z večjim užitkom pojedel.

Čemu se morate izogniti?

Ne pustite, da čas kosila postane bojišče. Včasih bodo namreč otroci poskušali uveljaviti svojo neodvisnost in svojo voljo preko zavračanja hrane. Malčka ne silite, da do konca poje celoten obrok, temveč se z njim pogajajte za dodatne grižljaje. Ne mešajte različnih vrst tekstur sestavin in barv, ampak jih med seboj ločite, saj nekateri ne marajo dotikanja različnih živil. Hrane nikoli ne uporabljajte kot nagrado ali kazen, temveč otroke naučite zdravega odnosa do prehrane. Ne obupajte prehitro in bodite vztrajni, kar velja še posebno za dojenčke in najmlajše. Otroku bodite za zgled in tudi sami delajte tisto, kar učite druge.