Na prireditvi je sodelovalo 657 oljkarjev iz desetih sredozemskih držav, od tega je bilo približno sto slovenskih. Ocenjenih je bilo 435 vzorcev ekstra deviških oljčnih olj, od katerih je bilo 170 mešanih olj (blend), 130 vzorcev je bilo sortnih (izključno iz domačih sort), 70 vzorcev iz ekološke pridelave, 75 vzorcev olj tujih sort, 215 vzorcev konzerviranih oljk in drugih izdelkov iz plodov oljke in oljčnega olja (vložene namizne oljke, paštete, namazi..), v posebni kategoriji pa so ocenjevali dizajn steklenic, etiket in darilno embalažo.

Ocenjevanja se je udeležilo devet članov Društva oljkarjev Brda in Vinska klet Goriška Brda, in prav vsi so odnesli zlata odličja. Jadran Jakončič s Huma je za briško Črnico prejel zlato kolajno, plaketo za najboljše sortno ekstra deviško oljčno olje (prvak sorte) ter prestižni naslov »top 20«, kar pomeni uvrstitev med 20 najboljših oljčnih olj prireditve. Kmetija Drnovšček iz Vedrijana je poleg dveh zlatih kolajn za ekstra deviško oljčno olje (belica in blend) prejela posebno nagrado - naslov vice šampiona za vložene oljke - in tako pometla z vso konkurenco iz večjih oljkarskih držav. Elizej Prinčič, predsednik Društva oljkarjev Brda, je za drobnico poleg zlate kolajne prejel še plaketo za najboljše sortno ekstra deviško oljčno olje (prvak sorte). Marijan Jericijo je prejel tri zlate kolajne za tri različna ekstra deviška oljčna olja.

Zlata odličja za ekstra deviško oljčno olje so prejeli še Ivan Skubin, Vilko Prinčič, Aleš Bučinel, Ivan Jenko, Boris Marinič in Ivan Simčič. V kategoriji ocenjevanja etiket so Boris Marinič, Vinska klet Goriška Brda in Društvo oljkarjev Brda prejeli zlato kolajno, prav tako Kmetija Drnovček, medtem ko si je za etiketo Jadran Jakončič prislužil srebrno kolajno.

»Uspeh briških oljkarjev, ki so v hudi mednarodni konkurenci odnesli sama zlata odličja, priča o tem, da pridelujemo vrhunsko ekstra deviško oljčno olje butičnega razreda. Posebno se lahko veselimo uspehov črnice in drobnice, avtohtonih briških sort, s katerimi dosegamo mednarodno prepoznavnost. Jakončič je letos z briško črnico na senzoričnem ocenjevanju (panel test) dosegel preko 95 od 100 možnih točk, kar mu je prineslo uvrstitev med najboljših dvajset olj prireditve,« je bil po prireditvi zadovoljen predsednik Društva oljkarjev Brda Elizej Prinčič.