Medtem ko se banke pripravljajo na prodajo večinskega paketa delnic Intereurope, se Ernestu Gortanu očitno obeta nov mandat na mestu predsednika uprave koprskega logista.

Odločitve o podelitvi novega petletnega mandata nadzorniki sicer še niso sprejeli, pričakovati pa je, da bodo to storili na eni od prihodnjih sej. Že včeraj pa je Gortan nadzornikom predstavil svoje poglede na bodoči razvoj Skupine Intereuropa, na seji prihodnji teden pa naj bi nekoliko podrobneje pojasnil tudi, kako nameravajo v družbi ustaviti padec prihodkov.

Po tem, ko je Gortanu neto finančni dolg uspelo več kot prepoloviti na okoli 90 milijonov evrov, po več negativnih letih pa Intereuropa znova posluje z dobičkom, bo sedaj ključnega pomena prav povečanje obsega poslovanja. Od leta 2009 so se namreč prihodki Skupine Intereuropa znižali za okoli tretjino, na slabih 160 milijonov evrov, kar je deloma tudi posledica prodaje ruskega logističnega centra Čehov, likvidacije nekaterih hčerinskih podjetij ter vstopa Hrvaške v EU. Prav zaradi tega ni mogoče izključiti, da bodo nadzorniki upravo razširili še z enim članom, ki bi prevzel področje komerciale. Poleg Gortana je trenutno v upravi Intereurope tudi Tatjana Vošinek Pucer, ki pa ji mandat poteče šele sredi prihodnjega leta. Zlasti na trgih nekdanje skupne države bi morala namreč Intereuropa veliko bolj izkoristiti svojo razvejeno logistično mrežo. Koprski logist je namreč še vedno zelo odvisen zlasti od domačega in hrvaškega trga, ki k skupnim prihodkom prispevata kar okoli 75 odstotkov. Uprava bo morala v kratkem pripraviti tudi nov štiriletni strateški načrt Skupine Intereuropa. Ta bo namreč eden od ključnih dokumentov, ki jih bodo zahtevali potencialni investitorji. Intereuropo bosta za banke prodajali avstrijska Raiffeisen in mednarodna svetovalna skupina Lazard, medtem ko za zdaj še ni znano, koga bo za svetovalca izbrala uprava. Trenutno je Intereuropa na borzi vredna le nekaj več kot 30 milijonov evrov oziroma le dvakrat več, kot naj bi znašal njen letošnji dobiček iz poslovanja pred amortizacijo, in sedemkrat več kot načrtovani čisti dobiček za letošnje leto.