Na ministrstvu denarja nimajo

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je sicer decembra lani izdalo odločbo, s katero je zagotovilo sredstva za izpeljavo projekta. Pravijo, da bodo pogodbe tudi podpisali, ko bo finančno ministrstvo zagotovilo dodatna sredstva evropske kohezijske politike.

Zapletlo naj bi se, ker občine upravičenke, ki v lanskem letu niso izvedle napovedanih plačil, želijo obveznosti prenesti v letošnje leto, kar v proračunu ni načrtovano. Ob tem nekatere občine za izplačilo napovedujejo tudi višje zneske, kot jih kasneje izplačajo, in tako sofinanciranje onemogočajo drugim.

A na ministrstvu za finance so nam pojasnili, da dodatnih sredstev ne morejo zagotoviti, saj bi to pomenilo povečanje proračunskega primanjkljaja. Kot dodajajo, so okoljskemu ministrstvu zato predlagali, naj sprosti pogodbeno vezana sredstva pri projektih tistih občin, kjer ti ne bodo izvedeni v roku, ter za sproščena sredstva sklene pogodbo o sofinanciranju z občinami, ki bodo projekte lahko pravočasno izvedle.

Kako in katero ministrstvo bo našlo denar, tako za zdaj ostaja neznanka. A dokler pogodbe o sofinanciranju ni, morajo obveznosti v celoti izpolniti nosilec naložbe in sovlagateljice, priznavajo na mestni občini in poudarjajo, da bo po zadnjih zagotovilih ministrstva za kmetijstvo in okolje pogodba podpisana do konca marca. Ob tem velja poudariti, da ne gre za prvo tovrstno obljubo, ki so jo dobili v Novem mestu.

Projekt Cerod II je sicer ocenjen na 32 milijonov evrov, od tega naj bi 19 milijonov pridobili iz kohezijskih skladov, tri milijone bi morala primakniti država, deset milijonov pa 15 občin, ki so partnerice v projektu. Največ bo morala zagotoviti nosilka, Mestna občina Novo mesto, ki je v letošnjem proračunu za projekt že predvidela skoraj tri milijone evrov.

Direktor Turk kazensko ovaden

Medtem se na novomeškem Cerodu ne srečujejo le z negotovostjo glede državnih in evropskih milijonov. Tamkajšnji kriminalisti so namreč konec januarja na okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper direktorja Ceroda Alojza Turka, ki ga sumijo zlorabe položaja, oškodovanja javnih sredstev ter obremenjevanja in uničevanja okolja. Da gre za domnevne nepravilnosti v javnem podjetju Cerod, so potrdili tudi na novomeškem tožilstvu.

Direktor Turk zagotavlja, da je šele iz medijev izvedel, da naj bi bil kazensko ovaden. Pojasnil je, da so jih policisti pozvali, naj predajo ustrezno dokumentacijo, kar so tudi storili, zaslišali pa so tako njega kot nekatere druge sodelavce. Turk je še povedal, da jih je medtem že obiskal inšpektor za okolje, ki je po njegovih besedah ugotovil, da družba ne krši odločb okoljevarstvenega dovoljenja, in izrazil prepričanje, da vse postopke v podjetju vodijo pravilno.

Novomeški tožilci ovadbo sicer še preučujejo, odločitev pa bodo predvidoma sprejeli v roku enega tedna, so še pojasnili.