Prekrasna je bila kulisa sobotnega dopoldneva v glavnem gorskem medijskem središču Gorki, v katerem je imela mednarodno tiskovno konferenco Tina Maze s svojo ekipo. Napovedi o morebitnih (ne)uspehih najboljše slovenske športnice so bile negotove. Turbulentna sezona ni obetala, da lahko po koncu 22. zimskih olimpijskih iger zapišemo: Tina Maze je z dvema naslovoma olimpijske prvakinje najboljša alpska smučarka iger v Sočiju, najuspešnejša slovenska ženska športnica v zgodovini olimpijskih iger in peta najžlahtnejša posameznica nepozabnih iger v največji državi sveta!

Prve besede Tine Maze, ki je srebrno olimpijsko zbirko iz Vancouvra nadgradila z zlato, so bile: »Fantastično, neverjetno, najboljše!« Črnjanka je razlagala, kako je zadnja štiri leta svojega življenja posvetila misli na olimpijske igre, vmes sicer požela številne uspehe, toda na vrhu piramide razmišljanj je bil Soči. »Brez teh štirih ljudi, ki jih vidite ob meni, ne bi dosegla takšnih uspehov. Hvala Nežka Poljanšek, hvala Andrea Massi, hvala Andrea Vianello in hvala Mauro Pini! Nekateri dalj časa, drugi nekoliko manj so mi posvetili skoraj vsako minuto življenja. Težko je najti ljudi, s katerimi si v stiku ves čas. Andrea Massi je tisti, s katerim delam najdlje. V Sočiju sva doživela vrhunec najinega dela in sodelovanja. Na najini poti je bilo veliko vzponov in padcev, zdaj sva na vrhu,« so bile čustvene besede najboljše slovenske športnice.

Tina Maze uspehe Slovenije povezala z mladostjo države

»Ne zamerite mi, a na to vprašanje ne bom odgovorila. O prihodnosti zdaj ne bom razmišljala. Dovolite mi, da uživam v sedanjosti. Ta je prekrasna. Uživajte tudi vi. Prišel bo čas, ko bom razmišljala in povedala kaj več tudi o naslednjih izzivih,« je povedala glavna junakinja, ki se je vrnila v Evropo včeraj ponoči s čarterskim letom Soči–Zagreb. V nadaljevanju je povedala zanimivo zgodbo o uspehih slovenskega športa, ki jo vidi skozi svoje oči: »Slovenci smo res športni fenomen in smo neverjetno uspešni. Smo mlada država, stara nekaj čez dvajset let. Ko si star 20 let, pa veste, kako gledaš na življenje. Greš brez razmišljanja naprej, za seboj se ne oziraš. In premaguješ zapreke.«

Tina Maze in slovenska hokejska reprezentanca sta poskrbeli za globalni zgodbi olimpijskih iger v Sočiju, vsi drugi slovenski športniki pa so prav tako z zgodovinskimi uvrstitvami skrbeli za nacionalni ponos. Olimpijske igre v Sočiju so bile ogledalo uspešnosti slovenskega športa. Ta blesti na vseh področjih, ima pa svojega voditelja. In to je Tina Maze, ki v zadnjih sezonah postavlja tako mejnike svetovnega alpskega smučanja kot slovenskega športa.

Besedo po sijajnih uspehih so imeli tudi drugi člani ekipe Tine Maze. »Sem najmlajši po stažu in najstarejši po letih. Kakšen je ključ do Tininih izjemnih uspehov? Ekipna moč! Ta je bila izjemna. Ko smo opazovali Tino, kako se ji z vsakim dnem dviga samozavest, smo vedeli, da smo na dobri poti. Izkazalo pa se je, da smo bili dejansko na zlati,« je z nekaj besedami svoje olimpijsko videnje opisal trener Mauro Pini in nam kasneje v neformalnem razgovoru povedal, da je bil nazadnje doma 8. januarja ter da bo imel pred naslednjimi preizkušnjami v Crans Montani končno en dan časa, da se na poti na prizorišče ustavi v svojem Ticinu, italijanskemu delu Švice.

Massi: Tina je v Sočiju izgubila kakšen kilogram

»Soči je bil nedvomno vrhunec šestletnega projekta, ki sva ga s Tino začela v sezoni 2008/2009. Ponosni smo na uspehe, ki smo jih v tem času dosegli, toda hote ali nehote je bila ves čas v glavi prisotna želja po uspehu na olimpijskih igrah. Skrivnost Tininih uspehov je v trdem delu, ki je povezan z njenim izjemnim talentom,« je pojasnil Andrea Massi, ki je sobotno jutro po 13 dneh stresnih olimpijskih preizkušenj doživel na poseben način. »Zbudil sem se zgodaj zjutraj, ko so še vsi spali. V olimpijski vasi sem gledal ruski partizanski film z enim od ruskih prostovoljcev. Razlagal mi je, za kaj gre, sam pa sem mu le kimal, saj zgodovino dobro poznam. Potem sem šel za eno uro v fitnes.« Massi se je na slalomski večer ozrl še na letošnja pisanja nekaterih medijev okrog Tinine mišične mase: »Ne vem, od kod podatki, da je Tina v tej sezoni pridobila šest kilogramov mišične mase. To je čista neresnica. Tina se nekako ves čas giblje v okviru dveh kilogramov gor in dol, na olimpijskih igrah pa je shujšala za kakšen kilogram. Razlog se skriva v odlični prehrani, ki je bila na voljo v olimpijski vasi. Hrana ni bila tako kalorična, kot je denimo v hotelih, v katerih preživljamo veliko dni.«

»Skozi moje oči je skrivnost Tininih uspehov v pogovoru in seveda vseh terapijah, ki jih izvajava. S Tino si veliko zaupava. Kar pa zadeva samo koncentracijo pred startom, pa jo ohranjava z igranjem scrabbla. To je odlična metoda za ohranjanje koncentracije,« je svoj del zgodbe o uspehu predstavila fizioterapevtka, ki je na vprašanje, če se pri igranju besedne igre s Tino Maze kdaj skregata, dejala, da imata tako dobro določena pravila, da ni dilem o zmagovalcu. Nežka Poljanšek bo imela ta konec tedna prost, ekipi pa se bo priključila naslednji teden v Areju. Fizioterapevtka je imela v gorski olimpijski vasi več dela od pričakovanj, ker je s svojim znanjem pomagala smučarskemu skakalcu Robertu Kranjcu. Ta jo je navdušil s svojim pogumom, ki ga je pokazal po padcih in poškodbi kolena.

Najbolj neopazen član ekipe Tine Maze je serviser Andrea Vianello. Italijan se lahko pohvali, da je z dvema zlatima Tine Maze osvojil že 14 olimpijskih kolajn. »Moje življenje se bolj ali manj giblje v servisnih kontejnerjih, a s Tino odlično sodelujeva. Ponosen sem, da sem del te čudovite zgodbe,« je svoj del zgodbe opisal Andrea Vianello.