Po končani športni poti, na kateri je veliko treninga opravil v družbi Petre Majdič, je bil njegov življenjski cilj ostati v smučarskem teku. Kot desna roka Marka Gracerja ni le pomočnik na treningih, ampak tudi v servisu. Povsem logično je, da je tudi šofer kombija, s katerim na leto prevozi 75.000 kilometrov, zanj je nekaj povsem običajnega, da se poleti, jeseni in pozimi odpelje tudi v Skandinavijo. »Tekmovalec je osredotočen le na treninge in tekme, spremljevalec pa je na treningu, pomaga v servisu, se dogovarja z opremljevalci, h katerim mora včasih po dodatne smuči in maže,« je potegnil vzporednico 32-letni Nejc Brodar.

Slovenska servisna ekipa, v kateri imata glavno besedo izjemno izkušena Slovaka Štefan Lichon in Martin Bialek, ki sta zraven še od šampionskih časov Petre Majdič, je izjemno dobro uigrana, ker se med seboj stalno pogovarjajo in izmenjujejo informacije. Najbolj so ponosni, da so v zahtevnih razmerah, pravih spomladanskih, na tekmi v sprintu, ko je Vesna Fabjan osvojila bronasto kolajno, odlično izbrali smuči in maže. »Dodatna težava je bila, ker so progo solili in so jo odprli z zamikom, zato smo imeli le eno uro časa za testiranja in pravilne odločitve. Če nas kdo gleda, kako delujemo tedaj, je to nadzorovani kaos, v katerem se mešajo hitre reakcije in dosedanje izkušnje. Vesna Fabjan je bila hitra, a v polfinalu je v hudem boju, ko je odločal fotofiniš, zlomila smučko. V desetih do petnajstih minutah je bilo treba pripraviti drugi par smuči, kar smo naredili vrhunsko, saj je pritekla do bronaste kolajne,« je spomin na sanjski dan za slovenski smučarski tek opisal Brodar.

Skupaj s sodelavci je na tekaškem stadionu Laura v delovnem ritmu od 8. do 19. ure. Za pet tekmovalk so s seboj pripeljali 150 parov smuči. Dan pred tekmo za vsako tekmovalko, danes bo nastopila že Barbara Jezeršek v teku na 30 kilometrov, pripravijo 10 parov smuči, na dan tekme testirajo tri do štiri, nato vsaka tekmovalka dobi dva najboljša. »Ko serviserja izbereta maže in smuči glede na vremenske pogoje, jih testiram na tekmovališču, nato pa sprejmemo odločitev po posvetovanju s tekmovalcem. Za Fabjanovo sem na dan sprinta preizkusil pet smuči, nato sva tri preizkusila skupaj in sprejela odločitev, ki je bila pravilna,« je dodal Brodar, ki je bil nad Rusijo pozitivno presenečen. Razmere za delo in bivanje v tekaško-biatlonskem centru Laura so bile odlične. Edini dan prost dan je izkoristil za ogled hokejske tekme Slovenija – ZDA, zadnja dva dni je zbolel.

»Očitno mi je padla odpornost po vsem stresu in nervozi v minulih dneh, zato sem imel povišano temperaturo. Tukaj je lepo, a še lepše se bo v ponedeljek usesti na letalo, le da bomo doma zelo malo časa. Že v sredo gremo naprej v Lahti, kjer se začenja skandinavska turneja,« je dodal Brodar, zadnji Slovenec, ki je tekmoval v smučarskem teku na olimpijskih igrah. V Vancouvru 2010 in Sočiju 2014 slovenski smučarski tek ni imel olimpijca v moški konkurenci. »Konkurenca v moškem teku je brutalna. Slovenci so naredili napredek, a tudi tekmeci. Včasih si bil na 15 kilometrov med prvih petdeset z zaostankom treh minut, danes to ni več mogoče. Če bom dobil zaupanje, da ostanem v smučarskem teku, bo zame izziv, da fanta približamo svetovnemu vrhu,« je končal zgovorni Škofjeločan. jo