Kot se je na novinarski konferenci pošalil predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar, je Slovenija na teh olimpijskih igrah dosegla toliko medalj, da jih morajo domov poslati z več letali. Danes je prišla prva pošiljka. Po sedmih zbranih medaljah pa Smrekar glede na dosedanjo prakso ne izključuje možnosti, da bi v prihodnjih dneh še kakšen slovenski športnik osvojil olimpijsko medaljo.

Avtogrami in fotografiranje

»Združili ste vse Slovence, da dneve preživljajo pred televizorjem in navijajo za vse vas,« je olimpijce nagovoril Smrekar. O navdušenju Slovencev nad dosežki športnikov pa priča tudi današnji množični sprejem na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer je kljub slabemu vremenu in pozni uri z glasbo in prošnjami za avtograme ter fotografiranje svoje junake pričakalo več sto ljudi.

Športniki so se spomnili svojih nastopov v Sočiju in pojasnili, kaj je botrovalo njihovim uspehom. Smučarski skakalec, nosilec srebrne in bronaste medalje, Peter Prevc, je dejal, da ga na tekmi grejeta adrenalin in želja. Izpostavil je tudi pomen ekipnega duha, ki preveva slovenske skakalce. »Samo skupaj smo lahko močnejši,« je dejal o tem, kako ključno je, da en drugega spodbujajo.

Mnogi obupali nad njo, sama pa ne

Tudi biatlonka Teja Gregorin, nosilka bronaste olimpijske medalje, je prepričana, da je bilo najbolj odločilno zaupanje vase in v svojo ekipo. »Vsi smo verjeli in to se nam je vsem skupaj poplačalo,« je izpostavila.

Da je medalja plod dela celotne ekipe je spomnila tudi smučarska tekačica Vesna Fabjan, ki se je prav tako okitila z bronasto olimpijsko medaljo. Kot ključ do uspeha je navedla tudi osredotočenost na tekmo in vero v uspeh. »Mnogi so mogoče že obupali nad mano po lanski neuspešni sezoni, ampak jaz nisem,« je spomnila.

Hokejisti so skupaj dihali

Kako pomemben je moštveni duh, se je pokazalo tudi pri hokejistih, ki so s svojimi nastopi na olimpijskih igrah prav tako navdušili navijače. Kapetan Tomaž Razingar je ob prihodu v Slovenijo spomnil, da so bili prava ekipa in da so dihali skupaj. Prepričan je, da so tudi slovenski hokejisti dokazali, da sodijo na olimpijske igre ter da so več kot dostojno zastopali Slovenijo v Sočiju.

»Dosegli smo res izjemen rezultat ekipnega športa,« je dejal tudi predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec, ki pa je prepričan, da slovenski hokejisti še niso rekli zadnje besede. »Verjamem v te fante, za nami pa je še ena generacija, ki bo dopolnila obstoječo,« je dejal in zatrdil, da bodo naslednje olimpijske igre še večje presenečenje kot te.

Danes so domov prispeli tudi ostali slovenski smučarski skakalci in nekatere tekačice, smučarka Ilka Štuhec ter nordijski kombinatorci. V prihodnjih dneh pa športnike čaka še več sprejemov. Dobrodošlico dobitnikom medalj, ki so se že vrnili v domovino, bodo danes oziroma v petek izrazili tudi v njihovih domačih krajih.