»Glede na dogajanje v letošnji sezoni ter bolezen sem lahko zadovoljen, toda moji tekmovalni cilji so višji kot četrto mesto,« je povedal Jakov Fak. »Na žalost za kaj več nisem bil dovolj dober,« je dodal biatlonec, ki ostaja pri enem olimpijskem odličju. Dosegel ga je na prejšnjih olimpijskih igrah v Vancouvru, a takrat je nosil še hrvaški dres. Glavno selekcijo na tokratni tekmi je naredilo streljanje. Slabše je začel Fourcade, ki je zgrešil eno tarčo na prvem streljanju, drugi pa so svoj nastop opravili z odliko, tudi Fak, ki je za takrat vodilnim Rusom Antonom Šipulinom na osmem mestu zaostajal 8,2 sekunde.

Drugo streljanje je premešalo vrstni red pri vrhu, kamor se je izstrelil Svendsen, Fak je bil osmi, a po zgrešeni tarči že več kot 20 sekund za vodilnim. Na tretjem streljanju se je Čeh prvič znašel med prvo trojico z vsemi podrtimi tarčami, Svendsen je imel rahlo prednost, Fourcade pa se je s hitrim in natančnim streljanjem že prebil do tretjega mesta. Fak je na tem strelišču znova zgrešil tarčo in se proti zadnjemu streljanju odpravil s približno 25 sekundami zamude za Francozom.

Če je takrat še obstajalo nekaj verjetnosti, da bi se Fak lahko pridružil boju za odličja, pa so prvi trije hitro pokopali upe, saj so izvrstno streljali in se oddaljili od tekmecev. Faku ni pomagalo niti vseh pet podrtih tarč, zaostanek je bil pač večji od 20 sekund. »Žal mi je, da nisem bolje opravil na strelišču, saj sem bil pred tem strelsko odličen in sem zato pričakoval nekaj več,« je dejal Fak.

V zadnjem krogu je nato napadel Svendsen, odpadel je Moravec, Norvežanu pa je sledil Fourcade, ki je tik pred ciljno črto stegnil nogo naprej, dosegel isti čas kot Svendsen, a je fotofiniš odločil, da je bil za drobec prej v cilju norveški tekmovalec. Svendsen je tako osvojil svoje tretje olimpijsko zlato in četrto kolajno, Fourcade pa je za milimetre ostal še brez tretjega zlatega odličja na teh igrah. Moravec je po srebru v zasledovanju prišel do svoje druge kolajne na igrah v Sočiju.

»Doslej nismo imeli sreče pri pripravi smuči, toda danes so bile popolne. Končal sem na vrhu, torej ne morem biti srečnejši,« je po nastopu povedal Emil Hegle Svendsen. »Odločitev je bila zelo tesna, a sam sem imel nekaj več moči. Hranil sem jo v zadnjem krogu, kljub temu pa so malenkosti odločile o zlatu.«

Fak na startu sicer še ni vedel, da je Tina Maze osvojila drugo zlato kolajno ter da so se v četrtfinale uvrstili hokejisti. Vsem je nato čestital po tekmi, sam pa priznal, da je v Sočiju prvič občutil pritisk favorita. »To je zame nekaj novega in dobra šola za prihodnost,« je povedal Fak, ki je bil v Sočiju boljši iz tekme v tekmo. »Razlog je v mojem boljšem počutju, pa tudi oprema je bila vse boljša,« je pristavil biatlonec iz Mrkopalja.

Zadnja preizkušnja Faka in slovensko druščino čaka v soboto na štafeti. »Nismo ravno favoriti, a lahko obljubimo, da se bomo borili do konca,« je udaren slovenski biatlonec. šr, vra