Da se bodo na včerajšnji ženski olimpijski veleslalomski preizkušnji znašle le največje mojstrice alpskega smučanja, je bilo jasno takoj ob jutranjem pogledu v nebo. Šele dvanajsti tekmovalni dan je vreme zagodlo preizkušnjam v alpskem smučanju, saj je do 1000 metrov nadmorske višine lilo kot iz škafa, nad to mejo pa je močno snežilo, poleg tega pa je na progo večkrat zavila megla. In v teh razmerah se je najbolje znašla Slovenka. Tina Maze je v veličastnem slogu postala olimpijska veleslalomska prvakinja, potem ko je kot vodilna po prvi progi na drugi, ki jo je postavil njen nekdanji trener Livio Magoni, za sedem stotink ubranila napad Avstrijke Anne Fenninger. To je bil nepozabni boj dveh olimpijskih prvakinj, smukaške in superveleslalomske, dveh samozavestnih posameznic, po videnem dveh trenutno najboljših alpskih smučark na zahodnem kavkaškem olimpijskem prizorišču.

Vse skupaj smo spremljali povsem premočeni v ciljni areni, saj ne obstajajo oblačila, ki bi po več urah izpostavljanja nalivom zadržala toliko vode. Toda lepo je bilo biti včeraj premočen Slovenec na alpskem smučarskem centru Roza Hutor. Bilo nas je nekaj deset. Črnjanka je imela bučno podporo s tribun, med najglasnejšimi navijači pa sta bila mama Sonja in oče Ferdo, ki sta si prišla ogledat drugi teden olimpijskih preizkušenj in ki sta bila včeraj najbolj ponosna premočena starša na svetu. »Ko sem po naslovu olimpijske prvakinje na televizijskem ekranu v ciljni areni opazila, da daje izjavo mama Sonja, sem se počutila kot otrok. Kar prek televizijskega ekrana sem se želela pogovarjati z njo, ji mahala in bila ponosna. Za zdaj še ni bilo časa, da bi se kaj družila z mamo in očetom, a se bo gotovo našel,« je pojasnila 20 let mlajša Sonjina hčerka Tina Maze.

»Mislim, da je Tina Maze osvojila zlato kolajno svoje kariere,« je bil sprva kratek in jedrnat trener Mauro Pini, ki se lahko pohvali z neverjetno bilanco. Odkar se je pred mesecem in pol priključil ekipi Tine Maze, ni bilo niti ene veleslalomske tekme svetovnega pokala. Že prva je bila olimpijska, na njej pa je zmagala njegova smučarka. Stoodstoten izkupiček, ki ga ne bo nikoli pozabil. »Zdaj se lahko upokojim, mar ne?« je sprva v svojem slogu odgovoril dobro razpoloženi Pini. »Tinin veleslalom je neverjeten, odkar smuča. Pri njenem znanju si nimam pravice jemati niti delčka zaslug. Pač pa nekoliko več pri sami pripravi na olimpijski nastop. Ta pa nam je uspel neverjetno. Ko sem videl Tino smučati v zadnjih dneh, sem vedel, da bo napadla, da bo v igri za najvišje mesto. Časovno je zadela zavoje, kontrolirala je smuči, imela dober položaj. Vse je bilo v najlepšem redu.«

»To je bila ena najtežjih tekem. Tako težke preizkušnje v svetovnem pokalu še nisem videl. Mislim, da če bi šlo za tekmo svetovnega pokala, bi bila odpovedana. Takšne razmere so zelo težke še za trening. Kaj šele za olimpijsko preizkušnjo, na kateri je treba napasti,« je priznal Pini. »Carpe diem (užij ta trenutek, op. p.) je edini rek, po katerem se mora smučarka ravnati v takšnih okoliščinah. In to res ni lahko. Zato klobuk dol Tini in tudi vsem drugim smučarkam, ki so v takšnih razmerah napadle zahtevno progo. Najboljše so bile res najboljše,« je odgovarjal 49-letni Švicar ter se osredotočil še na slalomski nastop, ki Tino Maze čaka pojutrišnjem: »Z dvema zlatima olimpijskima kolajnama v žepu je Tina v povsem drugačnem položaju. Ne glede na dejstvo, da v slalomu v tej sezoni ni blestela, se je z olimpijsko progo Roza Hutor odlično spoprijateljila. To pomeni, da jo bo lahko tudi napadla. Na neki način bi bilo neokusno napovedovati novo visoko uvrstitev, toda vsi v ekipi se bomo potrudili, da bo Tina čim boljša.«

Nepozabni olimpijski veleslalom je imel precej več poraženk kot junakinj. Številko 1 v tej statistiki si zasluži vodilna veleslalomistka v svetovnem pokalu Jessica Lindell-Vikarby (bila je sedma). Njena rojakinja Maria Pietilae-Holmner se na šestem mestu ni veselila naziva najboljše Švedinje. Američanka Mikaela Shiffrin je olimpijski krst končala na petem mestu, Švicarka Lara Gut pa je na drugi progi sicer pokazala, da je velemojstrica, a je na prvi zaostala skoraj za tri sekunde za Tino Maze in končala na devetem mestu.