File smuča v konopljini skorjici

Potrebujemo: 4 večje filete smuča ali podobne ribe s kožo vred, sok polovice limone, morsko sol, 2 jedilni žlici pšenične moke, žličko konopljine moke, 1 jajce, 4 jedilne žlice konopljinih semen, maslo. Za prilogo: 1 kg gomoljev rdeče pese, 2 žlici olivnega olja, 2,5 dl vode, 1 srednje veliko čebulo, 3 jedilne žlice praženih konopljinih semen, morsko sol, sveže zmlet beli poper, 1 ščepec sladkorja, 1 jedilno žličko zamrznjenega masla, pol šopka peteršilja.

Priprava: Najprej pripravimo prilogo, tako da peso operemo in olupimo ter narežemo na tricentimetrske rezine. Položimo jih v ponev s segretim oljem, pokrijemo in pražimo tri minute. Prilijemo vodo, pokrijemo in dušimo osem minut. Tekočino odlijemo in prihranimo, peso postavimo na toplo. Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Položimo jih v ponev z oljem in pristavimo ter pokrito počasi dušimo, da postekleni. Dodamo dušeno peso in jo previdno pomešamo s čebulo, med mešanjem dodamo tudi konopljina semena. Prihranjeno tekočino od kuhanja pese pristavimo in počasi kuhamo, da se zgosti. Precedimo skozi gosto cedilo ter začinimo s soljo, sladkorjem in poprom. Z metlico primešamo še kosme ledeno hladnega masla in odstavimo. Ribje filete operemo in osušimo s papirnatimi brisačami ter jih posolimo in pokapamo z limonovim sokom. Potem jih po strani, kjer je koža, pomokamo z mešanico obeh vrst moke, nato pomočimo še v razžvrkljana jajca in konopljina semena. V veliko ponev damo kosem masla, ga segrejemo in po panirani strani popečemo filete (tri minute). Previdno jih obrnemo in pečemo še dve minuti. Filete nadevamo na segrete krožnike, ki smo jih prej polili z zgoščenim sokom pese, s hrustljavo panirano skorjico navzgor. Obložimo s peso, ki jo potresemo s sesekljanim peteršiljem. Če želimo izdatnejši obrok, dodamo še krompirjev pire ali kuhan riž.