V Planini poplavljenih že 15 hiš

Za tukajšnje gasilce, utrujene že od ledene ujme, še vedno ni počitka. Vsak dan jih je na terenu okoli 25, pomagajo pa tudi druga logaška gasilska društva in domačini sami. V preteklih dneh so napolnili in postavili več tisoč protipoplavnih vreč. Zgradili so tudi nasip do odrezane vasi Jakovica, ki pa so ga valovi ob močnem vetru včeraj začeli spodjedati, tako da se vaščani po njem domov odpravijo le peš. Gasilci pa že iščejo drugo možno povezavo. V obeh vaseh so morali zaradi narasle vode izključiti tudi agregate za črpališča vode, zato pitno vodo za najnujnejše potrebe s cisternami dovažajo gasilci.

Z naraščajočo vodo se že več dni borijo tudi na drugi strani Planinskega polja, v Planini. Včeraj je bilo poplavljenih že okoli 15 hiš, povečini le kleti in garaže, v nekaterih objektih pa je voda že začela vdirati tudi v pritlične prostore. Zaradi poplavljenih cest in ulic je do nekaterih hiš nemogoč dostop, zato so se prebivalci že preselili k sorodnikom ali si pomagajo s čolnom. »V tem trenutku gasilci spremljamo stanje. Smo v stikih z republiško agencijo za okolje in glede na predvidevanja, koliko bo voda še narasla, obveščamo ogrožene vaščane, naj na varno umaknejo, kar se umakniti da. Poplavne vreče pri tako visoki vodi več ne pomagajo. V začetni fazi pa smo jih postavljali predvsem zato, da bi preprečili vsaj vdor različne umazanije v hiše,« nam je povedal Marko Simšič, predsednik postojnske gasilske zveze.

Od radovednežev pobirajo prispevke

Nejc Pogačnik, hidrolog z Agencije RS za okolje, je napovedal, da bo zaradi kombinacije taljenja snega in za četrtek napovedanih novih padavin voda na Planinskem polju, ki ima zelo veliko zaledje, naraščala še več dni.

A medtem ko poplavljeno polje pri ogroženih domačinih vzbuja strah in zaskrbljenost, po drugi strani priteguje tudi številne radovedne obiskovalce. »Zadnji konec tedna je bilo toliko firbcev, da so že ovirali vaščane in gasilce pri delu. Hodili so mimo in nas gledali, kako smo polnili vreče s peskom, namesto da bi priskočili na pomoč,« nam je povedala Marija. Vaščani so se zato znašli in pri zadnji hiši, preden se odpre pogled na poplavljeno polje, začeli pobirati prostovoljne prispevke za gasilce in pomoč ogroženim. Po Planinskem polju je prepovedana tudi vožnja z motornimi čolni, saj ustvarjajo valove, ti pa na barikadah z vrečami povzročajo dodatno škodo.

Težave z naraščajo gladino jezera pa so uspešno rešili v Knežaku. Potem ko so sprva namestili tri črpalke, so se odločili še za izkop jarka, po katerem je voda začela odtekati proti strugi reke Pivke. Voda pa je upadla tudi v Loški dolini, tako da je cesta proti vasi Šmarata za silo ponovno prevozna. »Gorenjsko mornarico«, enoto civilne zaščite za  reševanje na vodi in iz vode  gorenjske regije, ki je od prejšnje srede domačine prevažala s čolnom, so po besedah župana Janeza Komidarja tako poslali domov na zaslužen počitek. Če bi padavine ponovno povzročile dvig vodostaja, pa bodo prevoze s čolni spet prevzeli domači gasilci.