ZKP RTV Slovenija vsako leto predstavi svojo celotno založniško produkcijo, ki nastane od enega do drugega kulturnega praznika. Ker je denarja čedalje manj, so tokrat izdali le še enajst plošč; nekaj jih je z zborovsko glasbo, nekaj s komorno, ena zgoščenka je izšla s področja jazza, ena pa prinaša legendarne radijske pravljice Lahko noč, otroci!. »Vsesplošna kriza se vsako leto pozna tudi v naši produkciji, ki se je dobesedno razpolovila. Kljub temu in prav zato je še toliko bolj pomembno, da vztrajamo pri predstavljanju različnih generacij izvajalcev – od najmlajših, ki se kalijo po otroških zborih, prek mednarodno uveljavljenih glasbenikov, ki so ta hip na vrhuncu svojih umetniških poti, vse do starost na tem področju, kot je denimo letošnji jubilant, mariborski profesor, pianist in kritik Janko Šetinc,« je poudarila Mojca Menart, vodja in odgovorna urednica ZKP RTV Slovenija.

Letošnje izdaje so sicer omogočili Radio Slovenija, regionalna RTV centra Koper in Maribor, Mestna občna Maribor, JSKD in ministrstvo za kulturo. Prispevali so produkcijske možnosti, programska sredstva ali neposredna finančna sredstva, »vendar kot vemo, brez umetniškega navdiha in brez izjemnega vrhunskega dela na ustvarjalnih in poustvarjalnih področjih, denar ničesar ne naredi sam,« je še pripomnila glasbena urednica.

Zborovski izbori

Pesmi na dlani 2002–2012 se imenuje zbir skladb, ki jih je odpel in posnel Mladinski in Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper pod vodstvom uveljavljene zborovodkinje Maje Cilenšek. Ta se je pri izboru osredotočila na skladbe slovenskih skladateljev in priredbe ljudskih pesmi, nekaj pa je tudi spiritualnih in odpetih v drugih jezikih. Največ skladb so posneli v zadnjem obdobju, ob koncu izbora na plošči pa se zbor vrača v čase, ko je bil še otroški, saj mnoge pevke sodelujejo s Cilenškovo že vrsto let. Leta 2012 je zbor zasedel prvo mesto v kategoriji dekliških zborov na mednarodnem tekmovanju Varsavia Cantat na Poljskem.

Svojo ploščo je dobilo tudi 24. tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope Maribor 2012, skupaj s posnetkom zmagovalnega zbora Sofia Vocalensemble in dirigentom Bengtom Ollénom. Uredila jo je Mihaela Jagodic, svetovalka za področje zborovstva pri JSKD, nanjo pa uvrstila še druge zbore, ki so se prebili v finale. Mednarodno zborovsko tekmovanje Maribor, ki je zadnja leta vključeno tudi v Zvezo tekmovanj za veliko nagrado Evrope, so prvič izvedli leta 2002, takrat skupaj z 12. državnim zborovskim tekmovanjem Naša pesem, od takrat pa se tekmovanji bienalno izmenjujeta.

Tretjo zborovsko zgoščenko je prispeval APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani pod dirigentskim vodstvom Sebastjana Vrhovnika. Naslovili so ga 1133; namreč, natanko toliko dni je minilo med prvim in zadnjim posnetkom na pričujočem dvojnem cedeju, kako širok je njihov repertoar, pa nakazuje tudi izbor skladb, ki ga začenja delo Vox clamantis in deserto Iacobusa Gallusa ter zaključujeta dve skladbi mlajše slovenske skladateljice Tadeje Vulc in sodobnega skladatelja Velja Tormisa. Na splošno so skladbe razdelili na sakralne in posvetne.

Vokalna Božična zgodba preslikava bogato tradicijo slovenskih božičnih pesmi, bogat pa je tudi izbor izvajalcev. Poleg Simfoničnega orkestra RTV Slovenija sodelujejo Zbori RTV Slovenija, Slovenski oktet, Ljubljanski oktet, Oktet Deseti brat, Eroika ter Marcos in Bernarda Fink s pianistično komorno partnerico Natašo Valant. Posnetki so bili izbrani iz arhiva Radia Slovenija in za to izdajo obnovljeni, le štiri skladbe doslej še niso bile izdane tudi na nosilcu zvoka.

Sledi komornih razmišljanj

Ob 80. obletnici pianista, čembalista, pedagoga in kritika Janka Šetinca se mu založba poklanja z zvočnim portretom, na katerem so izbrali njegove izvedbe del francoskih impresionistov Fauréja, Debussyja in Ravela. Uveljavil se je kot solist in komorni glasbenik, zasnoval je Festival baročne glasbe in pozneje Glasbeni september, pravzaprav »je bil na začetku vsega, kar se je visokokakovostnega umetniškega spočenjalo v Mariboru«, kot je zapisala avtorica spremne besede ob tej zvočni izdaji.

Dolgoletna komorna prijatelja na odru, vrhunska kitarista in profesorja Žarko Ignjatović in Jerko Novak, sta po osmih letih ponovno izdala skupno zgoščenko, Les Deux Amis, kjer to svoje prijateljstvo poudarita tako skozi naslov plošče kot z istoimensko skladbo Fernanda Sora, drugo na zgoščenki. Spoznala sta se že med študijem v Gradcu, igrala po hodnikih Leonhardstarsse ter se družila v različnih zasedbah, leta 2001 pa sta se odločila za kitarski duo. Do svoje komorne plošče pa je prišel še violinist Žiga Brank, ki je posnel Šest sonat za violino solo iz opusa 27 skladatelja Eugéneja Ysaÿeja. Kot solist se je v preteklih letih veliko posvečal snemanju, sicer pa je profesor na ljubljanskem konservatoriju za glasbo.

Flavtist Matej Grahek je prispeval še eno komorno ploščo, Mozartove Kvartete za flavto, zraven pa povabil še violinista Mirana Kolbla, violistko Majo Rome ter violončelista Igorja Škerjanca. Kvarteti so še posebej dragoceni, saj Mozart ni napisal veliko komornih del, v katerih bi združeval pihala in godal. Eden najpomembnejših evropskih festivalov Seviqc Brežice je del zadnjega festivalskega dogajanja obeležil na zgoščenki; nanjo so uvrstili sedem ansamblov, ki so na različnih prizoriščih po Sloveniji nastopili v letu 2013. Repertoarno plošča prinaša dela J. S. Bacha, D. Ortiza, Alfonsa X. el Sabia, G. de Machauta, J. J. Fuxa, F. J. Haydna in še nekaj drugih.

Najboljše nove pravljice

Edina plošča s področja jazza je The Best Of, izbor skladb mladega mednarodnega tria BadBooshBand, v katerem sodeluje tudi slovenska skladateljica in pianistka Kaja Draksler. Delujejo pet let, to pa je njihova prva skupna plošča; gre za prepletanje avtorskih kompozicij in improvizacije.

Lahko noč, otroci! je radijska oddaja, ki jo lahko otroci že 48 let vsak dan spremljajo na Radiu Slovenija. Tokratna dvojna zgoščenka je rezultat nedavnega natečaja za izvirne pravljice, na katerega je prispelo 717 pravljic 420 avtorjev. Komisija je izbrala 45 pravljic, ki se zdaj premierno vrtijo na Prvem programu Radia Slovenija, 17 najboljših pa je zdaj tudi na plošči, tudi prvonagrajena Polž + Bramorka avtorice Sare Kern. Besedila interpretirajo naši dramski igralci, dodana je kakovostna avtorska glasba, plošči pa je priložena še knjižica z besedili.