Soči bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega alpskega smučanja in športa nasploh. Slovenski športniki pred Sočijem na zimskih olimpijskih igrah še niso osvojili zlate kolajne, v Sočiju pa kar dve. Tokrat je bila igra stotink na strani slovenske šampionke. Po tem ko jo je v superkombinaciji in superveleslalomu od kolajne ločilo le deset stotink sekunde, so tokrat bile stotinke na njeni strani.

Mazejeva je novo zlato olimpijsko pravljico na smučišču Roza Hutor začela s startno številko 1. Prvo vožnjo je odprla prepričljivo ter vodstva ni več izpustila iz rok. Na drugi progi pa le še končala v šampionskem slogu in ubranila vodstvo s prve proge. Startala je kot zadnja iz prve trideseterice ter za sedem stotink sekunde prehitela Avstrijko Anno Fenninger za novo zlato kolajno. Avstrijka je osvojila srebro, branilka veleslalomskega naslova iz Vancouvra, Nemka Viktoria Rebensburg, pa se je morala zadovoljiti z bronom.

Anna Fenninger, Tina Maze in Viktoria Rebensburg na zmagovalnih stopničkah. (Foto: Reuters)

Mazejeva se z vremenskimi razmerami ni obremenjevala

Tekmovalke so v prvi in drugi vožnji spremljale slabe vremenske razmere, z menjevanjem snega in dežja, omenjala se je celo možnost, da bi drugo vožnjo prestavili na sredo, kar pa se na koncu v veliko slovensko veselje ni zgodilo. "Zame lahko danes pada z neba, kar hoče, jaz sem prišla sem po to zmago. Verjela sem v njo, vedela sem, da bo šlo na 'knap', ampak sem se borila zanjo in je uspelo vse tako, kot smo planirali," je dejala v prvi izjavi za Televizijo Slovenija. Mazejeva znova piše zgodovino: "Pa saj jo že nekaj časa, ampak s tem se nisem obremenjevala, važno je bilo, kakšne možnosti sem imela, če jih ne bi izkoristila, bi jih bilo res škoda."

Slabši veleslalomski nastopi v letošnji sezoni so pozabljeni

Mazejeva ima na svojem olimpijskem računu že štiri olimpijske kolajne. Pred štirimi leti v Vancouvru je bila srebrna, ko je bila za štiri stotinke hitrejša Rebensburgova. Srebrno olimpijsko kolajno pa je osvojila tudi v superveleslalomu. Čeprav je bila za Mazejevo veleslalom paradna disciplina, od 23 zmag v svetovnem pokalu jih je v veleslalomu dosegla največ, kar 13, pa je bila v letošnji sezoni pred Sočijem le enkrat na veleslalomskih stopničkah, ko je bila tretja v St. Moritzu.

Zdaj je znova dokazala, da zna še vedno smučati veleslalom, v kar je ves čas verjel vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi, ki je bil v ciljni areni brez glasu in vzhičen od veselja, za Televizijo Slovenija pa je dejal le: "To je bila nora tekma, vsaka ji čast." Omenil pa je tudi, da je Tina umetnica, čeprav je bilo na startu druge vožnje kar nekaj živčnosti, tako so se izgubila rezervna očala.

Veliko favoritinj ostalo brez medalj

Na drugi progi so boj za kolajne izgubile tako najboljša veleslalomistka te zime Švedinja Jessica Lindell Vikarby, ki ni ubranila drugega časa prve vožnje ter je pristala na sedmem mestu. Tretja po prvi vožnji Italijanka Nadia Fanchini je pristala tik pod stopničkami na nehvaležnem četrtem mestu, boj za bron pa izgubila za 11 stotink sekunde. Boj za kolajne se je ponesrečil tudi Američanki Mikaeli Shiffrin, ki je med velikimi favoritinjami v slalomu. Zaradi bolezni ni nastopila Nemka Maria Höfl-Riesch, vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark.

Ob Mazejevi sta zmagovalki tudi Fennningerjeva, ki se je na drugo mesto prebila s četrtim časom prve vožnje, Rebensburgova pa je bila po prvi vožnji šele šesta.

Tina Maze se je pridružila Švicarki Marie-Theres Nadig, Slovenka in Švicarka sta edini smučarki, ki sta na enih olimpijskih igrah osvojili zlati kolajni v smuku in veleslalomu.

Na startu veleslaloma so bile še tri Slovenke. Katarina Lavtar je svoj prvi olimpijski nastop končala na 20. mestu (+ 3,77), Ilka Štuhec je bila 31. (+ 7,98), Maruša Ferk pa je odstopila na drugi progi.