Poznamo ljudi, ki se pri hitrosti 130 kilometrov na uro bojijo voziti celo v avtomobilu. Do skrajne omejitve na avtocesti si upajo le na ravnini in ko okoli njih ni drugih vozil. Bistveno manjši strah pred hitrostjo imajo nekateri športniki, predvsem v avtomobilskih športih, ki z jeklenimi konjički dosežejo krepko čez 300 kilometrov na uro. Toda tudi oni se zdijo navadni vajenci, če jih primerjamo s skeletonisti. Resda je njihova končna hitrost »le« 130 kilometrov na uro, toda s sanmi po ledenih progah dirkajo brez oklepov, pa še z glavo gredo naprej. V morebitnih nesrečah so zaščiteni zgolj s čelado, a skeletonisti zase pravijo, da sta od skeletona bolj nevarna tako bob kot sankanje.

V tem norem športu tekmujejo tudi na olimpijskih igrah. Prvak je postal domačin Aleksander Tretjakov, ki je prišel do druge olimpijske kolajne v karieri, saj je bil bronast na prejšnjih igrah v Vancouvru. Takoj po tekmi mu je poslal čestitko ruski predsednik Vladimir Putin, ki na domačih igrah zares ceni zgolj zlata odličja. »To je zelo pomembna kolajna za mojo državo,« je povedal Tretjakov, medtem ko so navijači na tribunah navdušeno vzklikali: »Rusija, Rusija!«

Že pred časom je dobil vzdevek »ruska raketa«. Zase pravi, da najbolje dirka takrat, ko se dobro naspi. Da takšnih težav ne bi imel v Sočiju, si je na svoj pametni telefon naložil rusko različico Wikipedie, zadnjo noč pa je prebiral članke o ruskem gospodarstvu. »Uspelo mi je prebrati poglavja o ekonomiji v kmetijstvu, zaspal pa sem med vrsticami o monetarnem sistemu,« je povedal Tretjakov, ki je pred skeletonom dirkal v bobu. V ruski reprezentanci v bobu sicer še vedno občasno nastopi, nazadnje je na svetovnem prvenstvu leta 2012.

Za uspeh je pripravljen storiti vse. Boljše pogoje za treniranje skeletona išče po vsem svetu, zato ga ni doma po več mesecev. Kljub temu v domačem gnezdu nima težav, saj je njegova žena Anastasija nekdanja skeletonistka, zato ga dobro razume. Kljub vsem uspehom pa Tretjakov v domovini nikakor ni tako popularen kot hokejisti, nogometaši, košarkarji ali odbojkarji. Zamenjujejo ga celo novinarji. Pred leti se je tako dogovoril za intervju z nekim ruskim časopisom, a ko ga je novinar začel spraševati, se je izkazalo, da so vprašanja pripravljena za povsem drugo osebo – tekmovalca v bobu Aleksandra Zubkova.