V Sežani te dni duhove burita kadrovska razpisa, s katerima občina išče dva svetovalca za ohranjanje naravne in kulturne dediščine. Njuna naloga naj bi bila promocija in skrb za trajnostni razvoj matičnega Krasa ter vzpostavitev geoparka, ki ga skupaj s sosednjimi občinami na Krasu snujejo že več let. A v Neodvisni listi za Kras in Brkine so prepričani, da je župan Davorin Terčon razpis priredil za natančno določeni osebi, za dosedanji občinski projektni sodelavki, ki sta delali pri evropskem projektu Kras-Carso. Ena od njiju naj bi bila celo županova partnerica.

»Kako je mogoče, da sedanji župan zaposluje dve delavki za nedoločen čas? Zaposlene pri projektu Kras-Carso naj bi podobne naloge opravljale do konca tekočega leta, tako je z glasovanjem odločil občinski svet. Kdo lahko spreminja te odločitve in sedaj ponuja zaposlitev nekomu za nedoločen čas?« se o razpisih sprašujejo v omenjeni listi.

Župan Terčon včeraj za pojasnila ni bil dosegljiv, saj da je na bolniškem dopustu. So pa iz občinske uprave sporočili, da sta omenjeni zaposlitvi v skladu z zakoni in občinskim kadrovskim načrtom. Pojasnjujejo, da sta razpisani delovni mesti določeni v sistemizaciji del in da z njima ne presegajo dovoljenega števila zaposlenih v občinski upravi. In zakaj so se dve novi sodelavki, ki bosta delali pri projektu Kras-Carso, odločili zaposliti za nedoločen čas in ne za čas trajanja projekta? »Namen obeh zaposlitev ni samo vzpostavitev, temveč predvsem promocija in trajnostni razvoj matičnega Krasa v okviru delovanja geoparka. Gre torej za nadgradnjo projekta Kras-Carso, ki se končuje,« pojasnjujejo.

Prav geopark je v Sežani razburjal že lansko jesen. Tedaj se je župan Terčon skupaj s sodelavkama, za kateri naj bi bil razpis prirejen, na občinske stroške odpravil v južno Italijo na šestdnevno ekskurzijo in na skupščino članov evropske mreže geoparkov, v katero bi se rada skupaj s še štirimi kraškimi občinami vključila tudi sežanska občina. Občina si je tedaj prislužila prijavo na računsko sodišče, župan Terčon pa je za Primorske novice pojasnil, da se je srečanja udeležil, ker se je želel poučiti o geoparkih. Na računskem sodišču tega primera ni med objavljenimi začetimi revizijami. Revizorji pojasnjujejo, da je pobuda za revizijo le eden od kriterijev za dejanski pregled poslovanja in da prejeta pobuda ne pomeni nujno, da bodo revizijo tudi opravili.