Ko smo opoldan med biatlonskim in tekaškim centrom srečali trenerja slovenske biatlonske reprezentance Uroša Velepca in Tomaša Kosa, smo izmenjali nekaj besed o neverjetno toplem vremenu. Preverili smo razpoloženje v slovenskem taboru in dobili zagotovilo, da je vse v najlepšem redu, da bo možno šest ur kasneje, ko je šel na progo Jakov Fak, prvi izmed slovenske četverice, doseči nov odmeven rezultat. Izkupiček po opravljenem dnevu je bil precej slabši. Slovenska četverica je zgrešila kar 15 od 80 strelov, kar jih je potisnilo v drugi del nastopajočih biatloncev.

Najmanj strelov, po tri, sta zgrešila Janez Marič in Peter Dokl, a njuna tekaška forma ni na ravni najboljših biatloncev. Jakovu Faku je po drugem streljanju z enim zgrešenim strelom kazalo še dobro, saj je bil uvrščen pred Jevgenijem Garaničevom, na koncu bronastim Rusom, toda v nadaljevanju si je še z dvema zgrešenima streloma, po enem leže in stoje, zaprl vrata na poti do vrhunske uvrstitve. Rekorder s petimi zgrešenimi streli je bil Klemen Bauer. Nemci so se po zaslugi Erika Lesserja, enega izmed treh tekmovalcev, ki so zadeli vseh 20 tarč, veselili prve biatlonske kolajne na olimpijskih igrah.

Jakov Fak je tisti slovenski biatlonec, v katerega so uprta vsa medijska pričakovanja po vrhunskih moških uvrstitvah. Za zdaj visokih pričakovanj ne opravičuje. Ker bo imel v Rusiji še dve priložnosti, eno posamično in eno štafetno preizkušnjo, je treba biatloncu, ki slovi po tem, da je tekmovalec za velike tekme, pustiti še nekaj miru, preden si zasluži končno oceno. »V vsaki stvari je nekaj pozitivnega. Tokrat to, da nisem padel pred ciljno črto, temveč sem pritekel do cilja. Vedel sem, da bo preizkušnja na 20 kilometrov najtežja tekma na olimpijskih igrah. Bilo je zelo težko. Žal mi je zaradi napak na strelišču. Najbolje bi ocenil svoj nastop z oceno, da sem fizično zdržal, medtem ko psihično nisem,« je sproščen v mešani coni odgovarjal Jakov Fak. »Vsekakor s svojimi uvrstitvami na olimpijskih igrah ne morem biti zadovoljen. Sezona se do zdaj ni iztekla po načrtu, na olimpijskih igrah pa ne morem z glavo skozi zid. Imel bom še eno priložnost, saj sem se uvrstil na tekmo s skupinskim startom. Na vsako tekmo grem s ciljem, da imam veliko priložnost za vrhunski rezultat. Tudi če imam en odstotek priložnosti, ga želim izkoristiti,« je nadaljeval Jaka. »Tu sem res zgrešil veliko tarč. Ne gre za to, da bi tvegal na strelišču. Gre za malenkosti. To moram odpraviti. Ali mi bo to uspelo na olimpijskih igrah, pa žal ne vem.«

»Če stremiš k uspehom, moraš biti pripravljen tudi na neuspehe. Že prvi zgrešen strel mi ni vzel volje, saj se mi je še naprej obetal vrhunski rezultat. Vedel sem, da bodo tudi drugi pod pritiskom, saj so olimpijske igre največje tekmovanje, napake pa posledično pogostejše. Da je Martin Fourcade na vrhu, je glede na vso sezono pričakovano. Je izjemen tekmovalec, po katerem se lahko le zgledujemo,« z dvignjeno glavo odgovarja bronasti olimpijec iz Vancouvra. »Še nekaj zelo pozitivnega se je zgodilo v Rusiji. To je Tejina kolajna. Dobila je največjo nagrado za dolgoletni trud. Upam, da je to pravo vabilo na Pokljuko,« je sklenil Fak, edini Slovenec, ki bo v nedeljo na startu v skupinskem startu.

Klemen Bauer si je s ponesrečenim nastopom in kar petimi zgrešenimi streli, ki simbolizirajo predlansko leto 2012, če zapišemo število zgrešenih strelov na posameznih streljanjih, zaprl vrata za nedeljski nastop. Teoretično lahko nastopi le, če trije biatlonci odpovejo nastop. »Pet zgrešenih strelov je krepko preveč. Kar zadeva rezultat, ni bil v skladu s pričakovanji. Ne bom se preveč sekiral, vriskal od veselja pa tudi ne,« je bil razočaran Klemen Bauer. »V nadaljevanju se bo treba spočiti, si ogledati kakšen drug slovenski nastop ter se pripraviti na ekipno tekmo (na sporedu bo naslednjo soboto – op. p.). Skušali se bomo skupinsko pokazati, da smo dobra biatlonska nacija,« je sklenil Bauer.

Danes bo glavna igralka na prekrasnem biatlonskem objektu Teja Gregorin, s katero smo nekaj besed pred preizkušnjo na 15 kilometrov spregovorili v sredo zvečer v Sočiju, ko je prejela bronasto kolajno z zasledovalne preizkušnje. »Obeta se izjemno težka tekma. Najtežja? Lahko odgovorim pritrdilno. Konfiguracija terena je na teh olimpijskih igrah najtežja od vseh, na katerih sem doslej tekmovala. To seveda ne pomeni, da se proge bojim. Moji cilji ostajajo enaki. Na eni biatlonski tekmi si želim ustreliti ničlo, kar mi doslej še ni uspelo. Imela bom novo lepo priložnost za odličen rezultat in upam, da jo bom izkoristila,« napoveduje Teja Gregorin.