V Slovenskem ljudskem gledališču Celje se bo 27. februarja s komično dramo Inštrukcija v režiji Matjaža Zupančiča in izvedbi LG Ljubljana začel 23. festival Dnevi komedije. Na velikem odru tega teatra se bo tako do sredine marca skozi tri zaporedne konce tedna zvrstilo devet komedij, od katerih bo osem tekmovalnih. Tudi letos bodo lahko gledalci izbirali komedijantko ali komedijanta večera ter glasovali za najboljšo komedijo festivala, žirija, ki jo bodo sestavljale kritičarka Mojca Jan Zoran, gledališka režiserka Ajda Valcl in dramaturginja Simona Hamer, pa bo podelila nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta. Na natečaj za žlahtno komedijsko pero je prispelo šest besedil, kot je povedala upravnica SLG Celje Tina Kosi, pa je strokovna komisija nagrado podelila avtorju komedije z naslovom Vorkšop na Moljera.

Komunikativnost in kakovost

Letošnja novost Dnevov komedije so stand up delavnice, ki jih bo vodil eden najbolj znanih stand up komikov Andrej Težak - Tešky, za katerega je znano, da se rad pošali na svoj račun. Namenjene so vsem, ki so starejši od šestnajst let in bodo zanje pripravljeni odšteti 60 evrov. Po besedah selektorice Tatjane Doma se je sicer letos na festival prijavilo 24 predstav, torej nekoliko več kot lani. Kljub temu da imajo gledališča vedno manj denarja, produkcija komedij, kot kaže, ne upada.

»Naša želja je, da privabimo v gledališča čim več obiskovalcev, hkrati pa se želimo izogniti komercializaciji gledališke produkcije. Večje število prijavljenih komedij lahko verjetno povezujemo z napori gledaliških ustvarjalcev, da bi z občinstvom vzpostavili čim bolj kvaliteten, neposreden dialog in da hkrati pri svojem ustvarjanju ne bi odstopili od visokih ustvarjalno-umetniških kriterijev. Obiskovalcem zato ponujajo komunikativne predstave, ki na tak ali drugačen način problematizirajo medosebne odnose, naš vsakdan in naše mesto v družbi,« je povedala selektorica Tatjana Doma.

Ker so Dnevi komedije zasnovani kot pregled komediografske produkcije preteklega leta, si je želela na festivalu čim bolj raznolike predstave, da bodo lahko gledalci spoznali, kako širok razpon ima komedijski žanr. Komedija namreč ni samo bulvar, ampak ima številne podžanre. Pri izboru je posebno pozornost namenila kakovostni gledališki postavitvi in zanimivim igralskim kreacijam. Letošnje predstave tekmovalnega programa po njenih besedah razgaljajo in smešijo človeško majhnost ter trud posameznika, da bi svojo majhnost in omejenost presegel. Pod komičen drobnogled postavljajo človeške odnose in laži, zato selektorica pričakuje, da se bodo gledalci resnično zabavali, se od srca nasmejali in se za trenutek zamislili nad človeško omejenostjo.

Med intimo in terorizmom

Še nekaj besed o uprizoritvah tekmovalnega programa: uvodna predstava Inštrukcija govori o psihičnem in fizičnem nasilju v učnem procesu in razgalja nezgleden odnos med profesorjem in učenko; farsa Govorice v režiji Jake Andreja Vojevca je predstava gostiteljev, ki ponuja parodičen pogled na razkol med zlagano in resnično podobo posameznika; medtem ko komedija Tak si (po besedilu Gorana Vojnovića jo je v SiTi teatru režiral Aleksandar Popovski) zabava z razkritjem osebnih zgodb, skrivnosti naključnih ljudi in govori o človekovi želji po bližini sogovornika. Misterij buffo (tudi to je režiral Popovski, in sicer v ljubljanski Drami) je satirična upodobitev aktualnega družbenega in političnega trenutka, Pazi, m@il! (režiral je Jaša Jamnik v Špas teatru) pa sodobna komedija, v kateri se intimni odnosi zapletejo v digitalnem mediju.

Galceranova Burundanga (režija Nenni Delmestre, SSG Trst) je sodobna španska komedija, kjer se prepletata ljubezen in politični aktivizem terorističnih skupin, medtem ko gledališka postavitev Wilderjeve filmske klasike Sedem let skomin (v MGL jo je režiral Primož Ekart) razblinja podobo idealnega zakona. V tekmovalnem programu bo na ogled še komični triler Kraja (režija Jaša Jamnik, SNG Nova Gorica), ki prek spretnega manipuliranja vlomilca s svojimi žrtvami razgalja ljubezenske in prijateljske odnose. Tatjana Doma je za zaključno predstavo ob podelitvi nagrad letošnjega festivala izbrala avtorski projekt Borisa Kobala in Branka Završana Po mojem Slovenci..., ki ponuja pogled v sodobno slovensko dušo in hkrati komično-melanholičen razmislek o našem bivanju in minljivosti.