Na gorskih prizoriščih Rdeče poljane se je temperatura danes povzpela nad 10 stopinj Celzija, številne tekmovalke v smučarskem teku pa so tako na progo krenile kar v kratkih rokavih, nekatere pa celo v majicah brez rokavov. Za kratke rokave se je odločila tudi Poljakinja Kowalczykova, ki ji toplo vreme očitno dobro dene. Višje temperature so ublažile poškodbo narta, zaradi katere je izpustila dosedanje preizkušnje in se raje osredotočila na tokratni klasični tek.

Poljakinja na razmočeni progi danes ničesar ni prepuščala naključju. Vodila je od starta do cilja, bila najhitrejša na vseh vmesnih časih in Poljski priborila drugo zlato kolajno na teh igrah. Kowalczykova se je po zmagoslavju v cilju zgrudila v solzah, saj je ob dobri predstavi vedela, da ji tekmice ne bodo mogle blizu.

"To je res enkratno, saj sem si pred dvema tednoma zlomila nogo. Že tako ali tako so me precej pestile poškodbe. Bila sem med favoritinjami in verjela sem v to, da mi lahko uspe," je po zlatem odličju dejala Kowalczykova, ki je s tem osvojila že peto olimpijsko kolajno, skupno drugo zlato in je tako najuspešnejša poljska športnica. Na lestvici najboljših je prehitela tudi Adama Malysza, ki ima štiri kolajne, ampak je brez zlate.

Zmagovalka dvojnega zasledovanja, Norvežanka Marit Bjoergen, ki je brez visoke uvrstitve zaradi padca nekaj metrov pred ciljem ostala na torkovem prostem sprintu, tudi danes ni imela svojega dne. Po zaostankih na progi je bilo tako tudi v cilju, na koncu se je morala trikratna olimpijska prvakinja iz Vancouvra 2010 zadovoljiti s petim mestom. Prosti sprint je osvojila njena rojakinja Maiken Caspersen Falla, medtem ko je norveško čast s tretjim mestom danes rešila Johaugova, ki ji je do visoke uvrstitve na razmočeni progi bržkone izdatno pripomogla nizka telesna teža.

Slovenke so bile po velikem uspehu s prostega sprinta, ko je Vesna Fabjan osvojila bron, danes precej razglašene. Težka proga jim ni ustrezala, za razliko od sprinta danes ni pomagal niti dober servis. Proga je bila pretežka, še najbolje se je z njo spopadla Čebaškova, a je že ona v cilj prišla z zaostankom, tekmice pa so jo nato prehitevale in potiskale po lestvici navzdol. Fabjanova danes ni startala.

Smučarske tekačice s tem nastopov na igrah še niso končale, v soboto jih čaka štafetna preizkušnja 4 x 5 km, prihodnjo sredo še ekipni sprint, prihodnjo soboto pa za konec še 30 kilometrov v prosti tehniki.