Kandidatka za ministrico za zdravje, specialistka epidemiologije prim. dr. Alenka Trop Skaza, je doslej bolj ali manj ostajala za zidovi svoje stroke. Nekoliko dlje je nedavno merila z neuspešno kandidaturo za direktorico ptujske splošne bolnišnice z okoli 23 milijonov evrov letnega proračuna. Ker doslej ni imela vidnejših izkušenj z (zdravstveno) politiko in vodenjem večjih sistemov, se zastavlja dvom, ali bo kos izredno kompleksnemu zdravstvu, v katerem se letno obrnejo okoli tri milijarde evrov. Včeraj ga je podkrepila še sama, saj je večkrat ponovila, da je pripravljena brez težav odstopiti – na primer »če zadeve ne bodo šle v pravo smer«.

Trop-Skazovo zdravniški kolegi sicer cenijo kot bistro, natančno in ambiciozno strokovnjakinjo, izkazala pa se je tudi v vlogi predstojnice oddelka za epidemiologijo na celjskem zavodu za zdravstveno varstvo (po novem je to del Nacionalnega inštituta za javno zdravje). A obvladovanje nalezljivih bolezni je bilo tudi edina (pogojno) zdravstvenopolitična tema, do katere se je pred povabilom na ministrsko mesto javno opredeljevala. Tudi včeraj se ji je pri naštevanju ministrskih prioritet zatikalo. Vedeti je dala le, da bodo med drugim »vezane na zavarovalniški trg«, da je pripravljena iz predalov potegniti že pripravljene rešitve in da bi se luščenja pravih poti lotila na »brainstorming konferenci«. Težave je imela tudi z imenom Gregorja Viranta oziroma njegove stranke, kar pa lahko verjetno pripišemo tremi.

Za Trop-Skazovo na čelu ministrstva za zdravje se je neuradno zavzel prav tako zdravnik in član glavnega odbora sindikata Fides Darko Jazbec, ki je med poslance Pozitivne Slovenije prišel iz ptujske splošne bolnišnice. Tamkajšnji zaposleni se spomnijo tudi njegove podpore kandidaturi Trop-Skazove za vodenje bolnišnice, a je svet zavoda raje stavil na ponovitev razpisa. Tudi zaradi poslov s Klimo Ptuj, v katerem je Trop-Skazova prokuristka, njen mož Smiljan Trop pa solastnik. Bolnišnica je doslej temu podjetju po podatkih aplikacije Supervizor plačala 726.848 evrov (več, 2,3 milijona evrov, je v javnem sektorju Klimi Ptuj plačala le Univerza v Mariboru).

Zdravniki Trop-Skazovo vidijo kot ministrico, ki v nasprotju z nizom predhodnikov ne bo ignorirala njihovih zahtev in stališč. V dosedanjih pogovorih s predstavniki vlade naj bi po neuradnih informacijah na primer že dala vedeti, da bo podprla uveljavljanje standardov in normativov dela, za katere se že dolgo zavzemajo v zdravniških organizacijah. Da na večjo reformo v preostanku mandata te vlade že zaradi pomanjkanja časa ne gre računati, pa je včeraj namignila tudi sama.

Ljudje, ki so njene kandidature veseli, poudarjajo, da je Trop-Skazova svež obraz v zdravstveni politiki in da z močnimi dobaviteljskimi in gradbenimi lobiji ni imela kaj dosti opraviti. A najlažje je zavesti ministra, ki se o naročilih, finančnih tokovih in političnih prijemih šele uči. Pomenljivo je, da je za vladno koalicijo sprejemljiva le kandidatka, ki o reševanju zdravstva še nima jasnih predstav.